nieuws

Restant gevangenis Heerenveen verwerkt in oorlogsmonument

bouwbreed

Een brokstuk van de muur van de voormalige gevangenis in Heerenveen krijgt na een kwart eeuw alsnog een nieuwe bestemming. Het brok puin wordt in een oorlogsmonument ingemetseld, dat op de plaats van de Heerenveense gevangenis verrijst, pal achter het bestaande gemeentehuis.

Na de sloop van de gevangenis werden de brokstukken als puin afgevoerd. Landschapskunstenaar Louis le Roy te Mildam gebruikte het puin in 1972 voor de bouw van zijn ‘eco-kathedraal’, waar hij al ruim dertig jaar aan bouwt. Hij gebruikt daarvoor alle soorten bouwafval, varierend van bakstenen en trottoirtegels tot rioolbuizen en putten.

Het initiatief voor het bijzondere oorlogsmonument is afkomstig van het oorlogsherdenkingscomite in Heerenveen. Le Roy wist de brokstukken van de Heerenveense gevangenis in zijn immense bouwwerk (“dat nooit af is”) feilloos terug te vinden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels