nieuws

Versterking kust bij Terschelling succes

bouwbreed

De noordelijke kustlijn van Terschelling is de afgelopen twee jaar 15 tot 30 meter zeewaarts verschoven. Een nieuwe methode van kustversterking lijkt dan ook succesvol, zo stelt Rijkswaterstaat.

Onderwatersuppletie is het toverwoord. In plaats van de gebruikelijke zandopspuitingen op het strand, is twee jaar geleden 600 meter voor de kust twee miljoen kubieke meter zand gestort. Het zand op de onderwateroever voorkomt dat de kust verder afkalft. Rijkswaterstaat ging er aanvankelijk van uit dat het enkele jaren zou duren eer de kustlijn zich naar het noorden zou verplaatsen. Naar nu blijkt, werkt de nieuwe methode sneller. Twee jaar geleden was de noordkust van Terschelling toe aan zandsuppletie. De veiligheid was niet in het geding, maar het strand werd steeds smaller. Zandopspuitingen zijn vrij duur en behoeven elke vijf jaar een herhaling. Op Terschelling ging men het eens anders proberen. Een deel van het vlak voor de kust gedumpte zand spoelt onder invloed van de getijstromen en golfverwerking aan op het strand en maakt dat daardoor breder. De nieuwe methode voorkomt ook dat recreanten en badgasten tijdens het badseizoen omringd zijn door pijpleidingen. Volgens Rijkswaterstaat kan het nog wel enkele jaren duren eer duidelijk is of de proef echt is geslaagd.

Reageer op dit artikel