nieuws

Van Eckprijs 1995 voor architect Jan Pesman

bouwbreed

De A.J. van Eckprijs 1995 is door de gelijknamige stichting toegekend aan de Delftse architect ir. Jan Pesman van architectenbureau Cepezed voor zijn woningontwerp ‘twee zonder een kap’. Pesman krijgt de prijs voor de voorbeeldige integratie van constructie en architectuur in deze in 1991 in Delft gebouwde stalen woningen. De jury, bestaande uit de architecten Hagoort, Roling, Quist en de constructeur Maarschalkerwaard, looft de hoge bouwtechnische kwaliteit van de stalen draagconstructie, roestvrijstalen gevel en stalen interieurelementen. Het ontwerp koppelt een eenvoudige hoofdvorm en draagconstructie aan een dynamisch, open interieur, waarbij ruimtelijk en bouwtechnisch ontwerp elkaar ondersteunen, merkt de jury op.

De prijs wordt om de vijf jaar toegekend aan een architect onder de 45 jaar die uitmunt in het integreren van constructie en architectuur. De prijs is in 1963 vernoemd naar architect Van Eck, en sindsdien uitgereikt aan onder anderen de architecten Van Stigt, Quist, Hertzberger, Benthem en Crouwel en Van Velsen.

Reageer op dit artikel