nieuws

SFB Verzekeringen tracht wao-contract te behouden

bouwbreed Premium

SFB Verzekeringen BV, de verzekeringspoot van het Sociaal Fonds Bouwnijverheid, probeert NVOB-leden die de afgelopen drie jaar het wao-gat bij hem hebben afgedicht ook na 1 januari binnenboord te houden. Het NVOB staat echter op het punt een veel goedkoper raamcontract af te sluiten met Baneke/Graffner.

Op 2 november van dit jaar maakte het NVOB bekend met Baneke/Graffner een concept-raamovereenkomst voor de verzekering van het wao-gat te hebben afgesloten voor zijn leden. Deze assurantiebemiddelaar, die de polis verstrekt met Levob Verzekeringen als risicodrager, vraagt een premie van 1,05%. SFB Verzekeringen heeft het NVOB laten weten een premie van ten laagste 1,32% te ke bieden.

Dit forse verschil in premie lijkt bij het SFB de angst te hebben aangewakkerd dat de gehele wao-portefeuille in een keer uit zijn handen zou verdwijnen, wat een strop zou betekenen voor deze nog jonge verzekeraar.

Met VGBouw en NVB heeft het SFB contracten afgesloten van rond de 1,27%, en het SFB heeft altijd laten weten dat de verzekering voor het kleinbedrijf veel duurder is dan bij het grootbedrijf.

Stokje voor steken

In tegenstelling tot de NVB en VGBouw heeft het NVOB indertijd besloten een raam-overeenkomst voor drie jaar te sluiten (tot 1 januari 1996) die nu de mogelijkheid geeft een lagere premie te bedingen. Het NVOB heeft dat dus ook gedaan, maar het SFB probeert hier nu een stokje voor te steken. Ondanks het feit dat het NVOB de raamovereenkomst met het SFB tijdig heeft opgezegd (in mei van dit jaar), zegt deze verzekeraar nu in brieven aan individuele bouwbedrijven dat de leden zelf voor 1 juni van dit jaar hadden moeten opzeggen. Het opzeggen van het raamcontract door het NVOB zou niet volstaan. “Het ontslaat de individuele werkgever niet van de plicht om zelf zijn contract op te zeggen”, aldus een woordvoerster van het SFB.

Storend

Na om opheldering te hebben gevraagd stelt het SFB nu, in een inderhaast opgesteld ‘persstatement’, dat zijn klanten tot eind januari de tijd hebben zich elders te orienteren. “De aannemers die brieven hebben gehad waarin staat dat ze zelf hadden moeten opzeggen, zullen hier nog bericht van krijgen.”

In hetzelfde statement staat tevens dat NVOB en SFB inmiddels een raamcontract zijn overeengekomen, met een premiepercentage van 1,32%. “Beide partijen”, zo stelt het SFB in het statement, “zijn van mening de NVOB-leden met dit nieuwe raamcontract een uitstekend verzekeringsaanbod te leveren.”

In een reactie zegt het NVOB dat hij nog helemaal niet is uit-onderhandeld met SFB-Verzekeringen. “Het is storend dat ze zo’n statement naar buiten brengen, terwijl we nog volop aan het onderhandelen zijn. Ik heb dat ook aan het SFB laten weten”, aldus woordvoerder J. Pals van het NVOB.

Hij voegt eraan toe dat het NVOB van plan is in ieder geval twee raamcontracten, naar keuze, aan zijn leden voor te leggen. “Maar daar hoeft niet per se een SFB-contract bij te zitten.”

Reageer op dit artikel