nieuws

Overstap universiteit naar hogeschool blijkt succesvol

bouwbreed Premium

Elk jaar verlaten veel studenten het wetenschappelijk onderwijs zonder doctoraal diploma. Een groot deel van hen gaat daarop naar het hoger beroepsonderwijs en haalt daar alsnog een diploma. Het zijn vooral studenten uit de technische wetenschappen die een dergelijke overstap maken.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat naging hoe het de 30.000 studenten is vergaan, die in het studiejaar 1988/89 als eerstejaars lieten inschrijven.

Van de studenten technische wetenschappen die afhaken heeft 38% na zes jaar een hbo-diploma op zak. Van de 466 bouwkunde-studenten verlieten er 98 het wetenschappelijk onderwijs zonder diploma. Daarvan stappen er 38 alsnog naar het hbo, waar 15 van hen inmiddels een diploma bemachtigden en 22 van hen in het zevende studiejaar nog lessen aan een hbo volgden.

Van de 718 mensen die aan een wetenschappelijke opleiding in de electrotechniek begonnen, vertrokken er 240 zonder diploma. Naar hbo’s gingen er daarvan 63, waarvan inmiddels 42 slaagden en 20 nog bezig zijn aan de laatste loodjes.

Reageer op dit artikel