nieuws

Museum Amerika krijgt 30 originele gebouwen uit Noord-Nederland

bouwbreed

Een uit 1849 daterend tolhuis in het Friese Burum wordt afgebroken en steen voor steen weer opgebouwd in het nieuwe openluchtmuseum Windmill Island in de Amerikaanse staat Michigan. Daar wordt een compleet nieuw dorp gebouwd, dat over vijftien jaar klaar moet zijn. Nederlandse initiatefnemers werken samen met Amerikanen. De totale investeringskosten worden op zo’n $50 miljoen Amerikaanse geschat.

Niet bekend

Het nieuwe openluchtmuseum komt op Windmill Island, een eiland vlakbij het plaatsje Holland, waar een Drentse molenbouwer in 1963 een achttiende eeuwse Brabantse windmolen herbouwde. Deze molen trekt jaarlijks alleen al 100.000 bezoekers. De exploitatie is in handen van de Amerikaanse stichting Taskforce Windmill Island.

De Nederlandse initiatiefnemer, Anne de Vries uit Kollum, is met een aantal bedrijven in onderhandeling over de sloop van het Burumer tolhuis. Ook praat hij met eigenaren over de afbraak van een aantal boerderijen in Friesland en Groningen.

Reageer op dit artikel