nieuws

Ljungby L17, eerste up-graded wiellader

bouwbreed

Op de ‘verzamelstand’ van Henk Saes op de materieelbeurs in Utrecht was een nog voor Nederland onbekende wiellader te bewonderen de L17 van Ljungby Maskin AB, in Nederland vertegenwoordigd door Himac.

Het was een up-graded versie van de reeds bestaande wiellader die in ons land bekend is onder het type-nummer 1631. Het is de eerste machine uit de zeven-delige reeks die geheel naar de wensen uit de markt van vandaag verbeterd is.

Om aan te geven dat het hier verbeterde machines betreft heeft men de typenummers gewijzigd. Zo gaan de oudere modellen 1016, 1118 en 1322 verder onder de type-aanduidingen L10, L12 en L14. Deze typen vallen dan tevens onder de VAMIL-regeling. De typen L23 en L25 blijven in het programma terwijl het type 2747 voortaan verder zal gaan met de aanduiding L30.

Uiterlijke kenmerken van de nieuwe wielladerlijn van Ljungby zijn onder meer de nu afgeronde hoeken hetgeen de machine een wat vriendelijker aanzicht geven. Tevens zal de luchtverversingsinstallatie en airconditioner, die nu nog op de machine geplaatst zijn binnen het plaatwerk worden opgenomen.

Optimale ‘zit’

Bij de L17 is vooral gelet op de ergonomische kwaliteiten van de machine. De stuurkolom is nu volledig verstelbaar zodat de machinist een optimale ‘zit’ kan instellen.

De geluidsisolatie binnen de cabine is bij deze machines ook in de oude versie een belangrijk punt geweest. Een betere cabine-ophanging en nog wat andere maatregelen hebben er nu voor gezorgd dat binnen de cabine een regime heerst van slechts 65 dB(A).

Geen zwarte rook meer

Al jaren maakt dit Scandinavische bedrijf gebruik van de al even Scandinavische motoren van Volvo. Deze zes-cilinder motoren hebben echter het probleem dat de brandstofconsumptie nogal aan de hoge kant is terwijl de uitlaat, zeker bij het starten, nogal wat zwarte rook produceerde. Beide problemen heeft men nu opgelost door de motor te voorzien van een nieuw-ontwikkelde brandstofarme brandstofpomp.

De L17 is vanaf heden leverbaar terwijl de andere machines eerst het komende jaar op de markt zullen worden gebracht.

Reageer op dit artikel