nieuws

Zware bestrating laat het regenwater volledig door

bouwbreed

Een zware bestrating van beton hoeft niet waterdicht te zijn. Het is mogelijk om een weg zo aan te leggen, dat het regenwater direct en volledig in de bodem verdwijnt. De bestrating hoeft dan niet op afschot te liggen.

Dat is bijvoorbeeld mogelijk met betonnen UNI-Okosteine van Losch GmbH Betonwerke te Lingenfeld-Pfalz in Duitsland. Het is een nieuwe serie betonstraatstenen waarmee verschillende verbanden mogelijk zijn. Er zijn ook stenen bij voor een bestrating, die geschikt is voor zware belasting door landbouwmachines of vrachtauto’s.

Een waterdoorlatende open bestrating kan aantrekkelijk zijn. Als het regenwater direct in de bodem terechtkomt, levert het een bijdrage aan de grondwaterstand. Het schone water komt dan niet onnodig in de riolering en de waterzuivering terecht. In plaats daarvan komt het direct ten goede aan de vegetatie op de plaats waar de regen valt.

Ecologische functie

Op de foto is een betonnen landweg te zien bij een wijngaard te Nierstein in Duitsland. De gebruikte stenen zijn van het type UNNI-2N. De bestrating vertoont een Escher-achtig patroon, gebaseerd op een aantal in elkaar passende grondvormen.

Wijnstokken

Deze straatstenen zijn in het bijzonder ontwikkeld voor situaties, waarin al het regenwater direct moet worden afgevoerd. Daardoor wordt voorkomen dat de vruchtbare bodem wegspoelt en dat de wijnstokken beschadigd raken. De fabrikant stelt zelfs, dat de sporen die uit de stenen gespoeld worden, een bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid van de grond.

De ecologische functie van de bodem blijft door de openheid van de bestrating geheel intact. Op die manier kan een betonnen bestrating een bijdrage leveren aan het milieu, stelt de fabrikant.

Reageer op dit artikel