nieuws

Sloopvergunning Olympisch Stadion vernietigd

bouwbreed Premium

De Raad van State heeft een in mei 1992 door de stadsdeelraad Zuid afgegeven sloopvergunning voor het uit 1928 daterende Olympisch Stadion vernietigd. Het stadsdeel had zelf om de vernietiging gevraagd omdat de omstandigheden waaronder de vergunning was verleend waren veranderd.

Een woordvoerster van het stadsdeel bevestigde dit dinsdag. Het sloopbesluit viel op 13 mei 1992. De NV Olympisch Stadion, die plan na plan presenteert om het historische gebouw te behouden, tekende onmiddellijk beroep aan, waarna de Raad van State de vergunningverlening schorste.

In september van dat jaar zette de Rijksdienst voor de Monumentenzorg het bouwwerk van architect Jan Wils op de lijst van beschermde monumenten. De stadsdeelraad wil op het stadionterrein huizen bouwen. De NV Olympisch Stadion verzet zich fel tegen sloop en presenteerde diverse plannen om het gebouw te ke behouden. De meeste sneuvelden. In oktober besloot de gemeente Amsterdam echter toch de haalbaarheid te onderzoeken van een plan dat de renovatie van het stadion inhoudt, de aanleg van een atletiekbaan en de verplaatsing van voetbalclub AFC naar het Olympisch Stadion.

Op de ruimte die AFC achterlaat, kan het stadsdeel Zuid dan de gewenste woningen bouwen, aldus de NV. Voorzitter R. Ronteltap van de stadsdeelraad achtte de haalbaarheid van het plan niet groot.

Reageer op dit artikel