nieuws

Nederlanders ontwerpen parken Potsdamer Platz

bouwbreed Premium

Het Nederlandse bureau DS Landschapsarchitecten uit Ouderkerk a/d Amstel krijgt opdracht twee parken te ontwerpen aan de Potsdamer Platz in Berlijn. De kosten van de inrichting, die omstreeks 2002 klaar moet zijn, bedragen 8,5 miljoen mark.

Twee maanden geleden werd bekend dat DS Landschapsarchitecten en het Zwitserse bureau Weber en Saurer waren uitgekozen uit 154 inzendingen. De twee bureau’s kregen het verzoek hun plannen nader uit te werken. Na de presentatie vrijdag in Berlijn, besloot een internationale jury DS Landschapsarchitecten de opdracht te verlenen. De Nederlanders wonnen met dertien stemmen voor en een tegen.

De opdracht bestaat uit twee parken: het Prachtgleis (het vroegere Potsdamer station) en het Kemperpark tussen de nieuwbouw van Sony en de Tiergarten. De Potsdamer Platz, waar de Muur tot 1989 Berlijn in tweeen deelde, is nu de grootste bouwplaats van Europa. Poen worden uitgevoerd door architecten van naam als Renzo Piano.

Voor het Prachtgleis ontwierpen ze een grassculptuur dat over een lengte van 450 meter 90 graden om zijn as draait. Een 400 meter lange gebogen voetgangersbrug verbindt het park met de overkant van het Landwehrkanal.

Reageer op dit artikel