nieuws

Franse consortia bouwt tunnel in Berlijnse wijk

bouwbreed Premium

De Franse bouwconsortia Spie-batignolles en GTM-Entrepose hebben de order binnengehaald voor de bouw van belangrijke gedeelten van de tunnel in het Berlijnse Spreebogen; de wijk waar t.z.t. de federale regering moet zetelen.

Het eerste, open gedeelte van de tunnel, wordt gerealiseerd door Spie-Batignolles en De order vertegenwoordigt een waarde van f. 270 miljoen. Het aansluitende gedeelte en de bouw van het regionale station Potzdamer Platz ( f. 87 miljoen) wordt uitgevoerd door Wiemer en Trachte (50 procent van GTM-Entrepose), Dumez-GTM en de Duitser Trapp. De Duitse bouwbedrijven Hochtief, Holzmann, Bilfinger, Berger en Dywi-dag (groep Walter) nemen het graven van de tunnel en de afwerking voor hun rekening.

De regionale regering van Berlijn heeft de keuze van Franse aannemers uitgelegd als een mogelijkheid om de prijs van de uitvoering te drukken. De bouw van de tunnel is slechts het begin van een groot po, met een totale investering van 5,5 miljard francs.

Lerter Bahnhof

De opdracht voor de bouw van de Lerter Bahnhof zal voor het einde van het jaar worden gegeven. Hierin zullen spoorlijnen tussen oost, west, noord en zuid samen komen alsmede diverse metrolijnen. De tunnel moet in 2002 in gebruik worden genomen. De bovenstructuur moet in 1997 af zijn, opdat met de bouw van de nieuwe bondskanselarij kan worden begonnen.

Reageer op dit artikel