nieuws

Eenvoud en nauwkeurigheid bij nieuwe Sokkia systemen

bouwbreed Premium

De Powerset is een nieuw total station van producent Sokkia uit Almere dat in een serie van drie stuks op de markt wordt gebracht. Naast deze introductie heeft Sokkia zijn GPS-lijn uitgerust met nieuwe hardware en software.

De uitgangspunten voor het ontwerp van de de Powerset serie waren bedieningsgemak, snelheid, eenvoud, betrouwbaarheid en nauwkeurigheid. Bij de drie nu op de markt gebrachte Powersets, SET2000, SET3000 en SET4000, lijkt men daar goed in geslaagd.

Een opvallend kenmerk van de Powerset is de integratie van de volledige functionaliteit van het SDR33 veldgeheugen, dat nog uit te breiden is met een ‘Expert’ programmakaart. Met de Powerset kan men, naast prisma’s, ook meten met behulp van stickers.

De volledig alfanumerieke keyboards aan beide zijden van het instrument maken het coderen van punten eenvoudiger. De grote 8-regel displays geven alle informatie onverkort weer. Daarbij is het richten sterk vereenvoudigd dankzij de smallere telescoop. De data worden veilig opgeslagen in het interne geheugen dat een capaciteit heeft van 128Kb / 2000pnt, of op de contactloze geheugenkaarten die water-, stof- en schokbestendig zijn.

Doordat er gebruik gemaakt is van het DOS besturingssysteem ke applicaties ook in toekomst op eenvoudige wijze geimplementeerd worden.

Inclusief de oplaadbare batterij en stelschroevenblok weegt de Powerset slechts 5,7 kg.

GPS-systeem

Het nieuwe GPS-systeem van Sokkia verschilt nogal van het voorgaande model. Van de ontvanger GSS1A zijn zowel het gewicht als de afmetingen met de helft teruggebracht. Het nieuwe compacte model biedt bovendien plaats aan twee batterijen die, automatisch na elkaar, gebruikt ke worden. De ontvanger en de antenne passen met alle standaard accessoires in een koffer. De schermtoetsen en de betrouwbare velddatakaarten zijn niet veranderd.

Software

De post-processing software is vernieuwd. De GSP1A for Windows draait onder MS Windows zodat een aantal dingen tegelijkertijd ke worden gedaan en het aansluiten van printers en beeldschermen uniform is voor alle programma’s. Toegevoegd zijn de Quick Static berekeningsmethode en Rinex im- en export. Quick Static betekent dat, onder goede omstandigheden, de meettijd met de helft verkort kan worden, met een marginaal verlies van nauwkeurigheid. Rinex is een standaard formaat voor de ruwe GPS-data, zodat uitwisseling met data van andere merken ontvangers mogelijk is.

Vereffening

Voor een correcte aansluiting van een GPS-net aan RD-punten kan men eigenlijk niet zonder netwerkvereffenings-software voor GPS-metingen. Sokkia introduceert daarom nu GSPNet, een 3D vereffeningspakket dat speciaal ontwikkeld is voor het vereffenen van vectoren.

Het pakket omvat sluitvectoren, residuen, globale test en test per waarnemingsgrootheid, alsmede berekening van inwendige en uitwendige betrouwbaarheid volgens de Delftse school. Daarnaast zijn er twee grafische schermen voor weergave van residuen en foutenellipsen, een interpolatie-module voor de orthometrische hoogten, en een ASCII export van de vereffende coordinaten voor een goede aansluiting aan Mapping en Design.

De Powerset is een van de nieuwtjes van Sokkia. Het apparaat weegt, inclusief oplaadbare batterij en stelschroevenblok, slechts 5,7 kg.

Reageer op dit artikel