nieuws

Britse overheid bezuinigt fors op wegenbouw

bouwbreed Premium

De Britse bouwwereld is niet erg enthousiast over de begroting aangaande de periode april 1996 – maart 1997. Minister van Financien Kenneth Clarke kondigde deze week geen enkele maatregel aan die de woningbouw uit het slop kan halen. Integendeel, om belastingverlagingen mogelijk te maken snoeide de minister in de uitgaven voor wegenbouw.

Een meerjarig wegenbouwprogramma werd teruggebracht van f. 30 miljard tot f. 20 miljard. Ook zal er minder geld zijn voor sociale woningbouw. Bouwmaatschappijen zijn wel tevreden met de belofte van de minister om het ‘Private Finance Initiative’ (PFI) te versterken.

PFI betekent dat de overheid financiering, aanleg en management van wegen, ziekenhuizen, gevangenissen e.d. overlaat aan de particuliere sector. “Wij zijn zeer verheugd over deze toezegging van de regering”, aldus algemeen directeur Neville Simms van Tarmac in een reactie. Tarmac is de grootste Britse bouwer en actief betrokken bij PFI-poen.

Volgens directeur John Hackett van de ‘Federation of Civil Engineering’ kan de PFI echter voorlopig “de gaten die de bezuinigingen slaan in de overheidsuitgaven niet vullen”.

‘Feel good’ factor

Halifax, de grootste Britse hypotheekbank, was teleurgesteld dat de regering geen enkele specifieke maatregel treft om de huizenmarkt nieuw leven in te blazen. “De minister vindt grote maatregelen blijkbaar te duur en doet daarom maar niets. Dat is onbegrijpelijk, alle kleine beetjes helpen”, aldus een woordvoerder.

Ook Joe Dwyer, algemeen directeur van Wimpey, de grootste Britse huizenbouwer, toonde zich teleurgesteld. Volgens minister Clarke ke alleen lage inflatie, lage rente en continue economische groei het vertrouwen van potentiele huizenkopers herstellen, de zogenaamde ‘feel good’ factor.

Volgens experts zal de Britse basisrente van 6,75% binnenkort verlaagd worden, maar het is de vraag of een renteverlaging de markt echt zal doen opleven. Onzekerheid over de economische toekomst en over de eigen baan maant de Britten tot zeer voorzichtig koopgedrag op de huizenmarkt.

Reageer op dit artikel