nieuws

Automobilist nog steeds gevaar voor wegwerker

bouwbreed

Te hard rijdende automobilisten vormen nog steeds een gevaar voor wegwerkers. Om die reden zal de politie de komende tijd extra hard optreden tegen te snel rijden langs wegafzettingen.

Minister Jorritsma gaf maandag in Zoetermeer het startsein voor de actie ‘Veilig werken aan de weg’. De komende drie weken zullen de bouwbonden van FNV, CNV en Het Zwarte Corps pamfletten bij wegwerkzaamheden uitdelen om zo automobilisten ertoe te brengen een veilige snelheid in acht te nemen.

Het initiatief is een vervolg op eerdere acties. Dit voorjaar bleek dat 70 procent van de automobilisten wegafzettingen te hard passeert. Een gezamenlijke actie van politie, bonden en de Nederkandse Vereniging van Wegenbouwers zorgde ervoor dat momenteel nog maar 22 procent van de chauffeurs deze overtreding begaat.

Een woordvoerder van de verkeerspolitie in Driebergen kon gisteren melden dat er in de periode maart tot november 101.000 automobilisten op snelwegen zijn bekeurd wegens te hard rijden langs wegwerkzaamheden. “Dat aantal is aanzienlijk minder dan vroeger, maar moet omlaag”, vond ook minister Jorritsma.

De bonden hameren vooral op het gebruik van stalen of betonnen wegafzettingen en willen dat er minimaal een ruimte van zestig centimeter zit tussen verkeer en stratenmakers. Met de actie willen ze dat benadrukken en daarbij ook aandacht vragen voor B-wegen en straten in de stad. De politie zal de actie ondersteunen door ‘extreem en bijzonder onvoorspelbaar’ te controleren op diverse wegvakken in Nederland. Jorritsma was daar blij mee. “De handhaving moeten we streng ter hand blijven nemen. Ik heb nog nooit met een sticker van een vakbond op mijn auto gereden, maar voor dit doel doe ik dat graag”.

Ongevallen

In 1994 waren er 1167 verkeersongevallen bij werk in uitvoering. Gemiddeld zijn er elk jaar twee doden onder wegwerkers te betreuren door ongevallen tijdens het werk. Jaarlijks raken 55 bebakeningswagens total-loss door fouten van weggebruikers en door onveilige situaties werden onlangs nog drie werken stilgelegd. Volgens de bonden een geschikt moment om weer actie te voeren.

Reageer op dit artikel