nieuws

Superscan brengt ondergrond nauwkeurig in kleur in beeld

bouwbreed

Superscan is een radar onderzoek- en opsporingsapparaat voor grondoppervlakken en onderliggende bodemlagen.

Dit door ERA Technology in het Engelse Leatherhead ontwikkeld draagbaar meetsysteem biedt een breed toepassingsgebied waaronder het bepalen van weg- en verhardingscondities, inspectie van ondergrondse buisleidingen en tunnels, opsporing van beschadigingen in gewapend beton en het lokaliseren van ondergrondse pijpleidingen en ruimten. Ook voor graafwerk bij archeologisch onderzoek is met de Superscan vooraf de bodem te verkennen, eeuwenoude constructies en voorwerpen op te sporen en onderliggende lagen in kaart te brengen.

Radarpenetratie van oppervlakken is een non-destructieve onderzoekstechniek waarbij met behulp van elektromagnetische golven inwendige structuren van niet geleidende materialen worden onderzocht. Deze techniek is te vergelijken met die waarbij gebruik wordt gemaakt van ultrasone geluidgolven. Bij deze radar techniek is evenwel spraken van elektromagnetische in plaats van akoestische golven.

Als belangrijk pluspunt van de Superscan ten opzichte van andere bestaande, niet destructieve, onderzoeksmethoden zoals ultrasound noemen de ontwikkelaars de mogelijkheid van het gebruik van een antenne die fysisch niet in contact is met het te onderzoeken materiaal. De radar-meetapparatuur is in staat in korte tijd een beeld te geven van een uitgebreide omgeving.

Het hart van de apparatuur bestaat uit twee hoofdcomponenten.; de radarkop met speciale antennes, een transmitter/ontvanger en een separate radar bedieningseenheid.

Het geheel wordt gevoed door een draagbare batterij powerunit. De geavanceerde radarkop registreert nauwkeurig gemeten waarden en vertaalt deze zeer snel in hoogbetrouwbare gegevens.

De bedieningseenheid is een combinatie van 486 DX computer met 260 Mbyte harddisk en TFT kleurenscherm.

Reageer op dit artikel