nieuws

Prachtig begin van nieuwe Ring des Nibelungen van Wagner

bouwbreed Premium

Voor mensen die, net als ik, dol zijn op Wagner is de aankondiging dat er een nieuwe digitale Ring des Nibelungen op komst is opwindend nieuws. Decca durft eigenlijk wel, na hun legendarische Ring onder leiding van Georg Solti. De eerste opera van de vier, Das Rheingold, is zojuist uitgebracht met dirigent Christoph von Dohnanyi, die vorig jaar verraste met een magnifieke Fliegende Hollander. Toen stond de Wiener Philharmoniker tot zijn beschikking, nu het Amerikaanse Cleveland Orchestra. Wotan door Franz Stassen (1914).

Dat ook dit orkest bijzonder veel in zijn mars heeft, wisten we al onder meer van opnamen met Pierre Boulez. Ook met Wagner ke deze rasmuzikanten uitnemend uit de voeten, luistert u daarvoor naar het mysterieuze begin van de opera en de intocht naar het Walhalla aan het slot. Robert Hale zingt een prachtige Wotan, maar dat was wel te verwachten na zijn Hollander. Hanna Schwartz is natuurlijk geknipt voor de rol van Fricka en Jan Hendrik Rootering en Walter Fink zijn twee geduchte reuzen.

Wie zou er meer met Mime ke doen dan Peter Schreier? De tenor Kim Begley zorgt voor een gladde, sluwe Loge en nog mooi gezongen ook. Franz-Josef Kapellmann had ik nog nooit eerder gehoord, zodat zijn knappe interpretatie van de rol van Alberich een zeer prettige kennismaking was.

De opname is, maar wat verwacht je anders van Decca, schitterend en een tekstboek is bijgesloten, zij het dat de lettertjes wel heel erg klein zijn. Met deze uitgave is het een genot om je voor te bereiden op de voorstellingen, volgend seizoen, van De Nederlandse Opera.

(Decca 443 690-2, twee cd’s).

De grootste liederencomponist is ongetwijfeld Franz Schubert en een van de hoogtepunten in zijn oeuvre is Schwanengesang. Deze naam is bedacht door Schuberts uitgever Tobias Haslinger die, kort na de dood van de componist, veertien liederen onder deze titel adverteerde. Aangevuld met vijf andere liederen is Schwanengesang op cd verschenen in een uitvoering door de Deense bariton Boje Skovhus en pianist Helmut Deutsch.

Deze zanger, nu 33 jaar, maakte acht jaar geleden zijn debuut in Wenen als Don Giovanni en kreeg zeer lovende kritieken. Inmiddels heeft hij ook naam gemaakt als liederenzanger en was al eerder op een Sony-cd te horen in werken van Korngold en Wolf. Skovhus heeft een prachtige stem en weet goed waarover hij zingt. Heel ontroerend vond ik het ingetogen Wiegenlied en in scherp contrast daarmee klonk het beroemde Der Atlas overweldigend. Helmut Deutsch speelt deze wonderen van compositiekunst feilloos en ook de opname is voortreffelijk.

(Sony SK 66835, tot eind oktober flink in prijs verlaagd).

Vorig jaar verscheen op Sony een cd met sonates voor piano en viool van Mozart die uitgevoerd werden door meesterviolist Isaac Stern en pianist Yefim Bronfman. De recensies hadden, terecht, een juichende toon. Onlangs is een tweede cd uitgekomen met de sonates K 380, 305, 303, 302 en 376. Stern en Bronfman vormen ook deze keer weer een team dat elkaar voortreffelijk aanvoelt, zodat het resultaat sprankelend en blij klinkt. En wat is zo’n Andante uit K 376 toch wondermooi, zo gespeeld. Heel fraaie opname, 72 minuten lang.

(Sony SK 64309).

Enkele maanden geleden bracht RCA de complete symfonieen van Gustav Mahler uit in een uitvoering door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart. Als cd van de maand is nu de vierde symfonie los verkrijgbaar tegen een aantrekkelijke prijs. Het is een live-opname uit het Amsterdamse Concertgebouw, maar dat is eigenlijk niet te horen, want het publiek houdt zich zeer koest.

De Waart laat zijn orkest werkelijk subliem spelen met een vooral geweldig derde deel. Aangrijpend! Charlotte Margiono zingt in het slotdeel met de vereiste kinderlijkheid van onschuld. Ik vind dit een plaatje waarop wij heel trots ke zijn en dat niet onderdoet voor uitvoeringen met orkesten en dirigenten die veel beroemder zijn. De muziek is prachtig opgenomen en de toelichtingen zijn uitmuntend. (RCA 74321 27605-2).

Reageer op dit artikel