nieuws

Peper-Kroes beticht R’damse raad van toverballenspel

bouwbreed

Oud-minister van Verkeer en Waterstaat N. Peper-Kroes heeft stevige kritiek geuit op de Rotterdamse gemeenteraad en provinciale staten van Zuid-Holland. Ze verwijt hen een “hypocriet toverballenspel” te spelen met Zestienhoven, het regionale vliegveld van Rotterdam.

De voormalige VVD-bewindsvrouw, tegenwoordig getrouwd met de Rotterdamse burgemeester Bram Peper, onthulde deze week op het vliegveld de nieuwe naam van de daar gelegerde brigade van de koninklijke marechaussee. Net als de luchthaven voert de brigade niet langer de naam Zestienhoven maar Rotterdam Airport. Peper-Kroes maakte van de gelegenheid gebruik om haar ongenoegen te uiten over de blijvende onzekerheid over het voortbestaan van Rotterdam Airport. Met name de Rotterdamse gemeenteraad moest het ontgelden.

Ze omschreef de discussie rond de sluiting van het vliegveld als “kakofonie” en verweet de Rotterdamse gemeenteraad een hoog dorpsgehalte te hebben. De gemeenteraad van Rotterdam is tegen handhaving van het vliegveld op de huidige plaats. In het coalitie-akkoord staat ook dat Rotterdam Airport in de huidige vorm moet verdwijnen. Een alternatief is verplaatsing naar een andere polder ten noorden van Rotterdam.

Wethouder H. Kombrink (PvdA) wil, zo werd eerder deze maand bekend, echter hiervan afzien en het vliegveld onder voorwaarden voorlopig handhaven. Sluiting van Rotterdam Airport blijft echter op middellange termijn het streven. Voor Peper-Kroes, die als minister betrokken was voor de plannen om het vliegveld te verplaatsen, is dit onbegrijpelijk. “Dat betekent dat er vijfduizend banen verdwijnen. En dat juist terwijl de paarse coalitie zoveel moeite doet om nieuwe banen te scheppen. De tegenstanders van de regionale luchthaven staan met de rug naar de samenleving”, aldus de oud-minister. De havenstad Rotterdam kan volgens haar niet zonder eigen vliegveld. “Alle vergelijkbare steden in Europa hebben een luchthaven. Alleen Rotterdam wil ervan af. Zijn al die andere steden dan maf of Rotterdam ?”

Reageer op dit artikel