nieuws

Compacte installatie voor recycling van bouwafval

bouwbreed Premium

Vrijdag zal op het industrieterrein De Liede in Vijfhuizen de officiele ingebruikname plaatsvinden van de nieuwe recyclinginstallatie voor bouw- en sloopafval van Vermeer Grond en Wegen BV. Het bedrijf beschikt daarmee volgens eigen zeggen over de compactste en modernste stationaire installatie in Europa.

De totale installatie, die 4000 vierkante meter beslaat van het totale terrein van 20.000 vierkante meter, bestaat uit twee units. De eerste unit, de breker, kan desgewenst worden gekoppeld aan een zeefeenheid die zorgt voor een scheiding in verschillende fracties die bijvoorbeeld ke worden gebruikt als toeslagmateriaal in beton.

Vermeer, een onderneming op het gebied van wegen- en vliegveldbouw, levert zelf een groot deel van de grondstoffen voor de installatie. Van het uiteindelijke produkt, diverse granulaten, gebruikt het bedrijf ook de helft.

In totaal kan de nieuwe installatie per jaar 300.000 ton afval verwerken. Per uur levert de installatie maximaal 200 ton metsel-, beton-, asfalt- of menggranulaat.

Het te verwerken afval wordt eerst geleid naar een tweedeks excenterzeef, die de fractie tot 40 mm en vervolgens de fractie tot 10 mm uitzeeft.

De fractie groter dan 40 mm gaat naar de prall-breker, waarna via een magneet de metalen delen eruit worden gehaald. Een zeef scheidt vervolgens de fractie groter dan 40 mm. Deze wordt teruggeleid naar de breker of wordt als te verkopen produkt getransporteerd naar de steenberg.

Het overblijvende granulaat kan worden verkocht als bijvoorbeeld funderingsmateriaal voor de wegenbouw, maar ook naar de tweede unit worden geleid om tot hoogwaardiger grondstof te worden opgewerkt.

De tweede unit ontdoet het materiaal van verontreinigingen (hout, plastic e.d.) en scheidt bij 10 en bij 20 mm. De units zijn verbonden door een zwenkband zodat de twee units een geheel vormen.

Met behulp van een apart toevoerstation is het mogelijk toeslagstoffen te doseren om speciale mengsels te maken.

De installatie is ontwikkeld door Vermeer en gebouwd door Haver en Boecker en Hazemag en volledig computergestuurd. De totale investering bedroeg f. 6 miljoen, waarvan de helft voor de installatie en de andere helft voor andere voorzieningen zoals de zand-bentonietlaag die voor de bodemafdichting van het gehele terrein zorgt.

Binnenkort zal ook een automatische wasinstallatie in gebruik worden genomen die de banden van de vertrekkende vrachtwagens reinigt. Daarmee wordt voldaan aan de eis van de vergunningverleners dat de openbare weg niet mag worden bevuild met de sporen van het onverharde terrein van de recyclinginstallatie.

Bovendien is Vermeer samen met Van der Stoel BV uit Vijfhuizen op een naast de installatie gelegen terrein gestart met de bouw van een sorteerinrichting met een capaciteit van 100.000 ton afval per jaar. Deze moet volgend voorjaar in gebruik worden genomen.

Reageer op dit artikel