nieuws

Bouygues verdacht van frauduleuze praktijken

bouwbreed Premium

Het huis van de Franse betonkoning Francis Bouygues trilt op zijn grondvesten, nu de rechter in Versailles zijn neus in de computers van deze bouwgigant heeft gestoken. Verwacht wordt dat verschillende managers in het bouwbedrijf binnenkort in staat van beschuldiging worden gesteld voor fraude bij openbare aanbestedingen.

Aanleiding voor het juridische onderzoek is een aanklacht van de in 1993 ontslagen Phan Van Quan (50), die gedurende achttien jaar chef systeembeheer was bij Bouygues. Phan Van Quan werd bedankt toen hij weigerde een nieuw computerprogramma te maken, dat frauduleuze berekeningen voor poinschrijvingen kon leveren.

Volgens Phan Van Quan werkt Bouygues al jaren met zijn programma: Etudes des Prix (EDP).

In 1980 gaf Bouygues hem opdracht om hierin frauduleuze berekeningen in te voeren onder de codenaam ‘Drapo’. Phan Van Quan diende na zijn ontslag een aanklacht in voor schadevergoeding en de betaling van auteursrechten op zijn EDP-programma.

Vriendjespolitiek

Dankzij ‘Drapo’ en de in de Franse bouwwereld veel voorkomende vriendjespolitiek, haalde Bouygues in de afgelopen jaren een groot aantal overheidsopdrachten binnen, zoals de Eurotunnel en de brug van Normandie.

De fraude is simpel. Bij een inschrijving voor een overheidspo verdelen de verschillende belangstellenden de contracten onder elkaar en passen hun inschrijvingen hieraan aan. ‘Drapo’ berekent de ramingen voor de ‘concurrenten’ en zorgt voor een geloofwaardige prijsberekening.

In juli jl. deed de rechter huiszoeking op het hoofdkantoor van Bouygues in Saint-Quentin en Yvelines. ‘Drapo’ werd in de hoofdcomputer van het bedrijf gevonden. Phan Van Quan was zo slim geweest om de twee toegangscodes voor het programma bij zijn vertrek mee te nemen. Vice-president Pierre Richard probeerde de rechter wijs te maken dat het programma ertoe diende concurrenten om de tuin te leiden met valse berekeningen. Hij viel al gauw door de mand toen voormalige systeem technici de verklaringen van Phan Van Quan bevestigden.

‘Grote schoonmaak’

Uit een zoektocht in veertig computergeheugens bleek dat Bouygues ‘grote schoonmaak’ had gehouden. De rechter schakelde daarop een computerspecialist in om de weggegooide bestanden terug te vinden.

Bij een tweede huiszoeking in september jl. vond de rechter nieuwe sporen van ‘Drapo’ en liet 12.000 bestanden kopieren. Onder meer werd ontdekt dat Bouygues met Campenon-Bernard een overeenkomst had gesloten voor de aanbesteding van de bouw van het metrotreinstation Saint Lazare-Condorcet.

Het analyseren van door Bouygues gedane inschrijvingen zal geruime tijd in beslag nemen. De rechter is ervan overtuigd dat Bouygues zijn succes van de laatste jaren dankt aan ‘Drapo’. Rechtsvervolging wordt dan ook niet uitgesloten.

Bouygues heeft een aandeel in vrijwel alle grote Franse bouwpoen. Recent haalde het bedrijf het contract binnen voor de bouw van het grote stadion in St. Denis. Enkele jaren geleden kocht Bouygues het eerste Franse station TF1 en maakte er een winstgevende commerciele zender van. Ook heeft Bouygues aandelen in de filmindustrie en in de zeer beruchte multinational La Lyonnaise des Eaux.

Reageer op dit artikel