nieuws

Alphen a/d Rijn moet vergunning voor monorail intrekken

bouwbreed Premium

De rechtbank in Den Haag heeft de bouwvergunning voor Nederlands eerste monorail in Alphen aan den Rijn ingetrokken. De monorail zou volgens het plan van de gemeente vanaf voorjaar 1996 bezoekers van het themapark Archeon van en naar het station moeten vervoeren.

De Vereniging Tegen de Monorail had afgelopen vrijdag de rechter gevraagd de bouwvergunning in te trekken. De belangenorganisatie vindt de kosten, f. 16,5 miljoen gulden, veel te hoog. De tegenstanders bestempelen f. 9 miljoen overheidssubsidie als verspilling van belastinggeld. Zij vrezen bovendien veel overlast van de monorail. Voorzitter P. Taal van de vereniging had tijdens de zitting vooral het spoedeisend karakter van de aanleg aangevochten.

De gemeente vindt de bouw wel urgent. Dat is haar enige mogelijkheid een voorlopige ontheffing op het bestemmingsplan te verlenen en de bouwvergunning te verstrekken.

Volgens raadsman Hoekstra van de gemeente verliezen de bedrijven die het project uitvoeren, ZWN en Holland Monorail BV, miljoenen door uitstel van de bouw. “Zij hebben immers al investeringen gedaan. Tevens is de monorail een extra attractie voor de bezoekers van Acheon”, meent Hoekstra. “Als de rail er dit jaar niet komt, kost dat het toch al niet zo goed draaiende themapark veel bezoekers.”

Reageer op dit artikel