nieuws

Afvalwater automatisch gezuiverd met lavastenen

bouwbreed

Kordes Benelux te Vught introduceert in Nederland de BioClear. Het is een automatische installatie voor het zuiveren van afvalwater met behulp van lavastenen. De BioClear is bedoeld voor huishoudens die niet op de openbare riolering ke worden aangesloten, bijvoorbeeld in dunbevolkte gebieden.

Volgens R.G.A. Haex van Kordes Benelux moeten de komende vijftien jaar bij ca. 120.000 huishoudens dergelijke zuiveringsinstallaties worden geplaatst. Dat is een gevolg van het Lozingenbesluit. De BioClear is door Tauw Milieu te Deventer getest en voldoet aan de eisen van dit besluit. “Bovendien kan een BioClear installatie door het toepassen van een koalescentiefilter op eenvoudige wijze omgebouwd worden tot een koalescentieafscheider, zonder dat de afscheider aangepast hoeft te worden”, aldus Haex. “Er hoeft dan geen extra afscheider te worden toegepast. De bestaande afscheider wordt opgewaardeerd. De installatie voldoet dan aan de PA-II keuringseisen.” De BioClear is een produkt van Kordes Klaranlagen und Pumpwerkbau GmbH te Petershagen-Lahde in Duitsland. Alle onderdelen worden geimporteerd en door de klantendienst van Kordes geinstalleerd. Kordes kan ook bemiddelen bij het graven en afwerken van de bouwput en het leggen van de leidingen.

Geluidloos

De BioClear is een individueel behandelingsapparaat van afvalwater (IBA). De installatie is geschikt voor een een of meerdere huishoudens. Hij wordt ondergronds aangelegd, is vrij van stank en werkt volautomatisch en geluidloos. De BioClear bestaat in zijn eenvoudigste vorm uit twee eenheden, die in serie zijn gekoppeld. In de eerste eenheid bevinden zich drie kamers, waarin de zware delen in het afvalwater bezinken. De tweede eenheid heeft ook drie kamers. Het afvalwater wordt opgepompt en over lavagesteente naar een nazuiveringsruimte geleid. Het eindresultaat is schoon water, dat in de bodem of op open water geloosd kan worden.

De BioClear is er in verschillende uitvoeringen, voor 4 tot 190 personen. De BioTurbo en de BioMarin werken volgens hetzelfde principe, maar zijn bedoeld voor kleine dorpen (tot 230 inwoners) of grotere plaatsen (tot 6000 inwoners). De installaties zijn een alternatief in al die gevallen, waarin een openbaar vrij verval rioleringssysteem ontbreekt.

Reageer op dit artikel