nieuws

Woede over uitwijzen van bouwvakkers door Duitsland

bouwbreed

Europarlementarier W. van Velzen (PvdA) heeft bij de Europese Commissie en de Duitse overheid bezwaar gemaakt tegen de uitwijzing van een groep Somalische arbeiders.

Volgens Van Velzen heeft de Duise overheid zich op een schandelijke manier schuldig gemaakt aan een ongelijke behandeling van werknemers. Het aannemingsbedrijf Travaux in Groenlo voert geregeld werken uit in Duitsland enheeft daarvoor Somalische vaklieden in dienst. Zij verblijven legaal in ons land en beschikken over een Nederlandse werkvergunning. Bij een arbeidscontrole vorige week op een bouwplaats in Bremen werden de bewuste arbeiders in hechtenis genomen en 24 uur later het land uitgezet. De Duitse autoriteiten eisen een speciale werkvergunning. Dat is volgens Van Velzen in strijd met EU-regels. Het Europese Hof van Justitie heeft vorig jaar nog uitgemaakt dat een werkgever arbeiders uit landen van buiten de Europese Unie mag meenemen. In dat geval ging het om een Belgische aannemer die met Marokkaanse arbeiders werk uitvoerde in Fankrijk. “Een dergelijke handelwijze werkt ook zeer demotiverend om allochtonen in dienst nemen”, aldus Van Velzen.

Reageer op dit artikel