nieuws

Kalkzandsteenfabriek start produktie van elementen

bouwbreed

Het Duitse bedrijf Emslandische Baustoffwerke GmbH uit Haren/Ems heeft een nieuwe produktielijn in gebruik genomen voor kalkzandsteen lijmelementen. Daarbij hoort een computergestuurde zaagmachine die de elementen niet alleen op maat zaagt, maar ook van de nodige sleuven voorziet.

De nieuwe fabriek, die ruim DM 10 miljoen heeft gekost, staat in Surwold, hemelsbreed zo’n twintig kilometer over de Nederlands-Duitse grens ter hoogte van Stadskanaal.

De Duitse kalkzandsteenfabriek begeeft zich al enkele jaren op de Nederlandse markt, onder meer met de fabrieksmatig geimpregneerde kalkzandverblendsteen voor buitengevels en kalkzandsteen blokken voor binnenmuren.

Ook de produktie van de elementen is op de Nederlandse markt afgestemd. Naast het in Duitsland gebruikelijke formaat van 50×100 cm worden daarom ook elementen van 60×100 cm gemaakt. De totale capaciteit van de nieuwe produktielijn bedraagt circa 60.000 kubieke meter.

‘Bouwpakket’

Paradepaardje van de nieuwe produktielijn is de computergestuurde zaagmachine die een investering vergde van ruim DM 3 miljoen. Deze zorgt ervoor dat de elementen als compleet ‘bouwpakket’ op de bouw ke worden afgeleverd. Nadat de gegevens van het ontwerp zijn ingevoerd, rekent de computer uit hoeveel hele elementen en welke paselementen noodzakelijk zijn. Het zagen van de paselementen verloopt vervolgens volledig automatisch. Alle elementen worden voorzien van een code, waaruit blijkt waar ze moeten worden geplaatst.

Als dat in het ontwerp is aangegeven biedt de machine bovendien de mogelijkheid om sleuven in de elementen in te frezen voor leidingen en buizen. Directeur Hermann Wessels verwacht dat met name deze mogelijkheid zijn produkten een toegevoegde waarde geeft ten opzichte van Nederlandse fabrikanten.

Reageer op dit artikel