nieuws

Cementmaalinstallatie CBR vergt minder energie

bouwbreed Premium

De Belgische cementgroep CBR, waarvan Heidelberger Zement de hoofdaandeelhouder is, heeft in haar vestiging in Lixhe even over de grens bij Maastricht een nieuwe cementmaalinstallatie in gebruik genomen die goed is voor een produktie van 800.000 ton cement per jaar. De nieuwe installatie levert een energiebesparing op van 40 tot 50 procent en vergt een investering van Bfr 1,1 miljard ( f. 60,5 miljoen).

De maalinstallatie, de grootste ter wereld, is in feite een rollenpers die klinkers tot cement vermaalt. Een klinker wordt verkregen door het samen sinteren van kalk, silicium-, aluminium- en ijzeroxyde. Het aandeel van kalk (mergel) in deze materialen bedraagt 65 procent. Het geheel wordt in een oven verhit tot 1400 graden en het resultaat zijn grijze balletjes (klinkers), die uit de oven rollen en nog fijn gemalen moeten worden. Tot nu toe werden de klinkers gemalen in een molen die om zijn as draait en waarin metalen kogels zitten die de klinkers verpulveren.

CBR had tot voor kort acht van deze kogelmolens in gebruik. Vijf ervan zijn intussen vervangen door de rollenpers. Het gaat om twee rollen die in tegenovergestelde richting draaien en de klinkers vermalen. Een groot nadeel van de oude maalmethode was, dat slechts 10 procent van de energie effectief werd gebruikt voor het malen van de klinkers.

De kogelmolens maakten ook veel meer lawaai dan de nieuwe rollenpers. CBR gebruikt voor het stoken van de oven voor de klinkerproduktie steeds meer afvalstoffen zoals oude autobanden, dashborden, afvalolie, plastic en papier. Het aandeel van de afvalprodukten in het totale energiegebruik bedraagt 20 procent terwijl eveneens 20 procent van de grondstof bestaat uit afvalprodukten zoals hoogovenslakken en vliegas.

Besparing

De nieuwe maalinstallatie is goed voor een energiebesparing die kan oplopen tot maximaal 50 procent. Dat staat gelijk met het jaarlijks energiegebruik van 10.000 gezinnen. 20 procent van de kostprijs van een zak cement bestaat uit energie.

CBR hoeft zijn belangrijkste grondstof niet ver te halen. De mergelgroeven van Halembaye liggen op nog geen kilometer afstand en ook de mergelgroeve van de Roosberg ligt in de onmiddellijke omgeving.

De groep CBR-Heidelberger, waartoe ook de ENCI behoort, is de vijfde grootste cementproducent ter wereld en telt 11.000 personeelsleden.

Reageer op dit artikel