nieuws

BRAS verheldert regels voor brandveiligheid

bouwbreed

TNO Bouw en de Stichting Bouwresearch hebben het eerste programma klaar in een reeks die voor ontwerpen Nederland helderheid moet brengen in de regelgeving op het gebied van de brandveiligheid. Het betreft de vluchtproblematiek bij kantoorgebouwen.

Het programma is onderdeel van het Brandveiligheids Adviessysteem (BRAS), een bibliotheek van samenhangende en intelligente computergestuurde kennissystemen die ke helpen bij het oplossen en controleren van brandveiligheidsproblemen in de praktijk.

TNO Bouw en de SBR hebben besloten het systeem op te zetten omdat in de praktijk blijkt dat ontwerpers, adviseurs en bouwers de grootst mogelijke moeite hebben met de toepassing van de regels op het gebied van de brandveiligheid.

In het BRAS-deel over de ontvluchtingsproblematiek van kantoorgebouwen komen de volgende onderwerpen aan de orde: brandcompartimentering, rookcompartimentering, situering, status en capaciteit van vluchtmogelijkheden, aanvullende veiligheidsvoorzieningen is vluchtwegen en de inrichting van verblijfsruimten.

Daarbij kan de gebruiker kiezen tussen twee opties: advisering met betrekking tot de brandveiligheid of een toetsing van het uiteindelijke ontwerp aan de regelgeving.

Aan het systeem wordt ook een database met materiaalgegevens gekoppeld.

BRAS wordt op de markt gebracht door BRIS BV (Bouwregelgeving Informatiesystemen) in Rotterdam. Daar is ook een demonstratiediskette verkrijgbaar.

Reageer op dit artikel