nieuws

Bouwindustrie in VS heeft ergste achter de rug

bouwbreed

Na een korte opleving in mei en juni is de Amerikaanse bouwmarkt juli jl. weer wat teruggelopen. Volgens de jongste cijfers van F.W. Dodge zijn er in juli 3 procent minder nieuwe bouwcontracten afgesloten dan de maand ervoor. Op jaarbasis, en bijgesteld voor de seizoensinvloeden, heeft de bouwmarkt nu een waarde van $288,2 miljard.

De daling kwam voor in de huizenbouw en in de gww, de u-bouw veranderde niet vergeleken met het niveau van juni. Robert A. Murray, de vice-president voor economische zaken van Dodge omschreef de situatie als “twee stappen vooruit en een stap terug”.

Hij blijft echter optimistisch. “Er zijn steeds meer tekenen, dat de economie een ‘zachte landing’ heeft gemaakt en de bouwindustrie zal daardoor waarschijnlijk niet veel verder dalen. Er is een pauze in de huizenbouw, maar de ergste dalingen daar zijn voorbij. Met de niet-residentiele bouw gaat het goed en de plannen voor vermindering van de overheidsuitgaven hebben nog nauwelijks invloed gehad op de openbare werken.”

Relatief

De bouw van woningen daalde in juli met 5 procent vergeleken met juni, naar $119,9 miljard. Die daling is echter relatief, want de activiteiten in juli waren nog altijd hoger dan in maart en april. De grootste achteruitgang was in het westen van de VS, waar de activiteiten met 10 procent daalden, in het noordoosten van het land was de daling slechts 2 procent.

De gww-sector zakte in juli met 4 procent, naar $69,5 miljard. Maar ook die cijfers zijn relatief, de activiteiten daalden vergeleken met een ongekend hoog niveau in mei en juni; vergeleken met de resultaten in het eerste kwartaal is er een opleving van 17 procent.

De achteruitgang in activiteiten in deze sector was uitsluitend het gevolg van de daling van de bouw van wegen, riolen en systemen voor de watervoorziening, die activiteiten daalden met 11 procent. Bruggen, openbaar vervoer en waterontwikkelingspoen vormen een kleinere groep, en hun stijging met 17 procent kon daardoor de negatieve cijfers niet helemaal goedmaken.

Optimisme

Dodge blijft echter ook hier optimistisch: de openbare werken groeien niet meer met grote sprongen van 6 tot 10 procent, zoals in voorgaande jaren. Maar desondanks blijft de groei erin, zij het meteen wat gematigder 3 procent over de eerste zeven maanden in 1995.

De niet-residentiele bouw bleef in juli gelijk, met een waarde van $99,8 miljard. De bouw van commerciele en industriele ruimten daalde met 3 procent als gevolg van een dalende vraag naar hotels, pakhuizen en fabrieken. Maar er worden nog steeds nieuwe winkels gebouwd en zelfs de kantoorbouw trekt weer wat verder aan. De constructie-activiteiten in de periode januari tot juli hadden een totale, niet bijgestelde waarde van $171,3 miljard, 1 procent minder dan in dezelfde periode in 1994.

Reageer op dit artikel