nieuws

Asielzoekerscentrum in Ter Apel onzeker

bouwbreed Premium

De bouw van het asielzoekerscentrum en een huis van bewaring voor uitgeprocedeerde asielzoekers op het terrein van het voormalige NAVO-depot in het Oostgroningse Ter Apel is onzeker geworden, nu is gebleken dat de bodem is verontreinigd met zware metalen en aromaten.

Er zitten chroom, nikkel, fenol en molybdeen in de grond. De vervuiling is zodanig dat vestiging van mensen niet is toegestaan. Dat heeft directeur H. van der Vlist van de Rijksgebouwendienst Noord bekendgemaakt.

De omvang van de verontreiniging van de grond en het grondwater moet blijken uit onderzoek. Aan de hand van de uitkomsten valt het besluit of de grond wordt gesaneerd of dat het asielzoekerscentrum en het huis van bewaring elders verrijzen, zo laat Van der Vlist weten. “In afwachting van de uitkomsten gaan we alvast op zoek naar een alternatieve locatie in de buurt van het NAVO-depot.”

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie, dat verantwoordelijk is voor de bodem, zegt dat in overleg met de provincie Groningen wordt gezocht naar oplossingen voor de vervuiling. Defensie betaalt het onderzoek, dat ruim twee ton gaat kosten en twee tot drie maanden gaat duren. Het wordt ingesteld op basis van een rapport van een ingenieursbureau.

Toen Defensie in 1982 naar Ter Apel kwam, was al bekend dat de grond en het grondwater waren vervuild. Een verontreinigde sloot is destijds afgegraven. Deze grond is nog niet verwerkt en ligt in een loods op het NAVO-terrein. De buizen van het drinkwaterstelsel onder het depot zijn in 1992 vernieuwd toen bleek dat het drinkwater dat de militairen gebruikten, was vervuild.

In april van dit jaar maakte staatssecretaris Schmitz van Justitie de plannen bekend voor de bouw van een asielzoekerscentrum met 300 plaatsen en een huis van bewaring met 288 plaatsen. Dit zogenoemde justitieel verblijfscentrum zou 350 volledige banen opleveren.

Met de werving van personeel is al een begin gemaakt. Voormalig personeel van het NAVO-depot krijgt een voorkeursbehandeling. De afgelopen anderhalve jaar gingen 400 banen verloren in Ter Apel door de sluiting van het depot en de spellenfabriek van MB.

Reageer op dit artikel