nieuws

Architectenbureau Gropius failliet, archief gered

bouwbreed

Het beroemde architectenbureau dat Walter Gropius in 1945 in Cambridge heeft opgezet, The Architects Collaborative, is onlangs failliet verklaard. Architectenbureaus uit Boston en omgeving zijn er nu echter in geslaagd om het archief van meer dan 10.000 documenten te redden. Gropius maakte naam als nieuw zakelijk architect in het vooroorlogse Duitsland aan het Bauhaus. In 1937 week hij uit naar de Verenigde Staten waar hij direct na de oorlog het bureau TAC opzette, dat lange tijd symbool stond voor het naoorlogse optimistische vooruitgangsgeloof.

Een bekend werk van TAC is in New York de TWA-wolkenkrabber bovenop Grand Central Station. Het ooit succesvolle bureau ging onlangs failliet toen een plaatselijke bank verder krediet weigerde en beslag legde op de bezittingen. Om te voorkomen dat de bank het archief van tekeningen, maquettes, foto’s en boeken zou veilen, is een consortium gevormd van architectenbureaus en architectuurinstituten, onder andere van het Massachusetts Institute of Technology. Dit is er in geslaagd het archief voor $7000 te kopen.

Reageer op dit artikel