nieuws

Superlijm verbindt zelfs vers, ongedroogd hout

bouwbreed

Goede verbindingen met lijm krijgt men door uit te gaan van hout dat doorgaans is gedroogd in dure installaties. Voor een goede constructieve sterkte van het samen te stellen produkt moet het hout worden gesorteerd, waarbij hout met kwasten en andere onvolkomenheden niet kan worden gebruikt. Met ‘Greenweld’ is drogen niet nodig en kan het afval worden beperkt. Nat, vers hout is met deze superlijm goed te verbinden.

Greenweld is ontwikkeld in Nieuw Zeeland. De New Zealand Forest Research (NZFRI) heeft al licenties uitgegeven voor de commerciele exploitatie van Greenweld. De nieuwe kleefstof geeft een hoge sterkte aan verbindingen met ongedroogd, vers hout. Het NZFRI heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Building Research Establishment (BRE) in Garston bij Londen. De twee instituten werken samen om alle mogelijkheden van de nieuwe kleefstof na te gaan en goedkeuring te behalen die nodig is om het produkt op de Europese markt te introduceren. Medewerkers bij BRE hebben laten weten dat met Greenweld verbindingen te maken zijn met een hoge sterkte en dat bij elke temperatuur of vochtgehalte en zonder de noodzaak tot extra sorteren en dure drooginstallaties.

Marktaandeel

De lijm ‘Greenweld’ wordt nu al gebruikt in Nieuw Zeeland, Australie en Noord-Amerika. Bij BRE worden proeven gedaan met Britse houtsoorten om te zien of de lijm kan voldoen aan de Europese normen. Bij BRE denkt men niet alleen dat de lijm goede mogelijkheden biedt, ook ke de goede resultaten tot nu toe reden zijn het Britse hout in de markt op te waarderen.

Bovendien kan mogelijk het marktaandeel van hout in de bouwmarkt worden vergroot. Greenweld kan bijdragen tot een efficienter gebruik van de houtreserves in Europa. Dat is vooral voor Scandinavie van belang.

Constructieve sterkte

Volgens de onderzoekers van BRE ligt het voordeel van gebruiken van Greenweld in de mogelijkheden de constructieve sterkte van het hout te vergroten. Dat kan door stukken met onvolkomenheden weg te halen en de overgebleven delen weer aan elkaar te lijmen. Door het gebruik van de lijm denken ze dat stukken die normaal als afval worden weggegooid, ke worden samengesteld tot produkten zoals paaltjes en hekwerk voor langs snelwegen en plaatmateriaal voor gebruik in kratten.Niet uitgesloten is dat er toepassingen voor Greenweld te vinden zijn bij laag geclasseerde soorten hardhout. Dat betreft bijvoorbeeld het maken van lengtelassen voor het vervaardigen van brede planken.

De samenwerkingsovereenkomst van BRE met NZFRI biedt ruimte voor instellingen in andere lidstaten van de Europese Unie maar ook voor landen zoals Zwitserland, Hongarije. Polen en Tsjechie om het Britse BRE te benaderen om te zien hoe de Greenweld-technologie in hun land te gebruiken is.

Duurzaamheid

Om houtverbindingen succesvol te ke laten concurreren met alternatieven in metaal en kunststof spitst het onderzoek van BRE zich toe op behalen van duurzaamheid en sterkte – vooral bij de zachthoutsoorten – en ontwikkelen van een reeks van houtbeschermingsmiddelen. Daarbij komt een samenstel van factoren kijken die onderlinge samenhang vertonen. Het gaat om een geheel van coatings, lijmen, beschermingssystemen en houtverbindingen en houtsoorten. Alle variabelen worden in een geintegreerd onderzoekprogramma meegenomen.

Het werk van BRE dient als leidraad voor de houtverwerkingsbranche en is in het belang van bouwbedrijven, fabrikanten, toeleveranciers en eigenlijk niet in de laatste plaats voor eigenaren van huizen en gebouwen.

Reageer op dit artikel