nieuws

‘Groen krijgt geweldige opdonder door droogte’

bouwbreed

De droogte van de laatste weken is rampzalig voor de groenvoorzieningen binnen steden en voor sportparken zoals tennis- en golfbanen en voetbalvelden. Bomen dreigen op grote schaal het loodje te leggen en er ontstaat schade aan gazons. De meeste gemeenten komen geld te kort om de schade te herstellen.

De exacte schade is vooralsnog niet in te schatten, zegt J. Gijsbers, vice-voorzitter van de Vereniging van Groenvoorzieners en Hoveniers (VHG) uit Zeist. Duidelijk is wel dat niet alleen de gemeenten voor de kosten opdraaien. Aannemers lopen ook financieel risico omdat zij garantie geven op groenvoorzieningen die door hen zijn aangelegd.

“Er zullen in sommige steden problemen optreden omdat er geen geld is voor het vervangen van bijvoorbeeld bomen. In het algemeen kan je zeggen dat het groen een geweldige opdonder krijgt door de droogte. In september zal duidelijk worden hoe groot de schade precies is”, aldus Gijsbers.

Ook sportparken ondervinden de gevolgen van de hete zomer. Rekre Sport uit Zoetermeer, gespecialiseerd in de aanleg van tennisbanen, meldt dat de droogte funest is voor gravelbanen. “Er moet veel meer aandacht worden besteed aan het onderhoud dan gewoonlijk. Anders verstuift het gravel, drogen de banen uit en zijn ze niet meer bespeelbaar. Meerdere malen per dag onder water zetten voorkomt een hoop problemen.”

Hovenier J. Vermeer uit De Lier, die het onderhoud van diverse sportvelden voor zijn rekening neemt, bevestigt dit. “Ik heb veel meer beregeningswerk dan anders. Verder kan je er weinig aan doen. Verder zie je dat grasvelden verdorren .Er groeit nauwelijks iets . Echt onderhoud van grasmatten komt pas weer aan de orde als de droogte voorbij is.”

Scheuren in wegdek

Volgens een woordvoerder van golfbaan-specialist A. H. A. de Man BV uit Rotterdam zijn golfbanen de laatste tijd nauwelijks bespeelbaar door uitdroging. “Het ziet er op sommige plaatsen heel beroerd uit. Dit is mede afhankelijk van de beregingsinstallatie die wordt gebruikt. Uiteindelijk komt het herstel vanzelf als het gras weer gaat groeien. Echt grote problemen verwacht ik niet, maar op sommige plaatsen ke kale plekken ontstaan.”

Binnen recreatieschap IJsselmonde ontstond schade door onder meer het uitdrogen van bermen. Hierdoor ontstonden ook scheuren in het wegdek. Hoe groot de schade precies is kan woordvoerder Walthuis niet zeggen.

De schade is nog niet geinventariseerd. Een deel er van zullen onze eigen medewerkers ke herstellen, maar ook zullen we een beroep doen op aannemers van buiten”, aldus Walthuis. Een woordvoerder van de dienst Groenvoorzieningen van de gemeente Den Haag laat weten dat er weliswaar schade is ontstaan aan parken en plantsoenen, maar dat herstelwerkzaamheden vooralsnog door het eigen personeel worden uitgevoerd.

Staatsbosbeheer luidde onlangs de noodklok omdat bossen en natuurreservaten in problemen komen door de aanhoudende droogte. Zeldzame planten en insekten dreigen te verdwijnen. Om de nood enigszins te verlichten is Staatsbosbeheer gedwongen om op sommige plaatsen vervuild rivierwater te gebruiken om uitdroging van natuurgebieden te voorkomen. Op langere termijn kan dit echter schade veroorzaken aan de flora en fauna, aldus M. Firet, stafmedewerker van Staatsbosbeheer.

Beregening lijkt een oplossing, maar is dat niet, aldus Firet. Doordat hierbij grondwater wordt opgepompt treedt soms verdroging op. Daarom moet meer doordacht met het grondwater worden omgesprongen, aldus Firet.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels