nieuws

Beveiliging goed voor markt van f. 2,3 miljard

bouwbreed Premium

De omzet in de Nederlandse beveiligingsmarkt bedroeg vorig jaar ruim f. 2,3 miljard. Aan elektrische en elektronische beveiliging, bouwkundige en mechanische beveiliging en brandblussystemen werd samen f. 1,28 miljard uitgegeven, terwijl de dienstverlening (surveillance, objectbewaking e.d.) goed was voor f. 1,06 miljard.

Deze cijfers werden gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de vakbeurs Security ’95, die van 2 tot en met 6 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

Volgens C. Berger, voorzitter van de Coordinatiecommissie Beveiliging en vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Importeurs en Fabrikanten op Beveiligingsgebied, neemt Nederland het onderwerp beveiliging steeds serieuzer. Niet allen particulieren, maar ook de industrie laat zich steeds beter beveiligen.

Berger waarschuwde echter voor een te eenzijdige aandacht voor de mechanische beveiliging: “Dat is het allerbelangrijkste onderdeel, maar bij de doorbreking van de mechanische barriere moet wel gewaarschuwd worden.”

Doordat dat steeds meer doordringt, kwam de omzet van elektrische en elektronische beveiliging in 1994 uit op f. 796 miljoen. Inbraak- en overvalbeveiligingsinstallaties waren goed voor f. 340 miljoen en toegangscontrolesystemen voor f. 120 miljoen.

Ook gesloten televisiesystemen worden volgens Berger door de grotere mogelijkheden en lagere prijzen steeds populairder; zij zorgden voor een totale omzet van f. 120 miljoen. Supervisiesystemen, alarmcentrales en branddetectie kenden een jaaromzet van respectievelijk f. 16, 85 en 90 miljoen gulden.

In 1994 werd voor f. 160 miljoen geinvesteerd in hang- en sluitwerk en voor f. 115 miljoen in brandkasten en kluizen. Brandblussystemen ten slotte waren goed voor f. 210 miljoen.

Ongewenst alarm

Volgens Berger is het opvallend dat producenten van apparatuur steeds meer streven naar terugdringing van ongewenste alarmen. Met name de nieuwe analoge branddetectiesystemen zijn volgens hem veel intelligenter geworden, waardoor ze de ‘niet-brand’ situaties negeren en echte branden veel sneller melden dan conventionele systemen.

Het terugdringen van ongewenste alarmen ligt bij inbraakdetectiesystemen veel gecompliceerder, maar ook daar beginnen de inspanningen volgens Berger vruchten af te werpen. Daarbij moet de op handen zijnde certificering een handje gaan helpen.

Na jaren van vergeefse pogingen een certificeringsregeling op te zetten is de branche nu eindelijk zover dat tijdens de beurs Security in oktober een nieuwe, uniforme certificatiestructuur zal worden gepresenteerd voor inbraakbeveiliging door de recent opgerichte Stichting Borg.

Deze stichting, waarin de beveiligingsbranche, verzekeraars en gebruikers vertegenwoordigd zijn, heeft inmiddels bij de Raad voor de Certificatie een aanvraag ingediend om als certificerende instantie te mogen optreden voor de elektrotechnische beveiligingsbranche.

Reageer op dit artikel