nieuws

Shell en Hoechst staan schadeclaims van $7 miljard te wachten

bouwbreed Premium

Shell Oil, de Amerikaanse divisie van Koninklijke/Shell Groep, en Hoechst Celanese, onderdeel van het Duitse chemieconcern Hoechst, staan in de Verenigde Staten schadeclaims te wachten van in totaal $7 miljard. Binnenkort begint in Green County in de Amerikaanse staat Alabama een rechtszaak naar aanleiding van grote schade die kunststof pijpleidingen zouden hebben veroorzaakt aan woningen in Alabama, Texas en Illinois.

Veel van de schadevorderingen dateren uit de jaren tachtig. Hoechst en Shell Oil leverden de grondstoffen voor de leidingen, die aanleiding gaven tot duizenden klachten. Het materiaal van de buizen bleek na aanraking met chloor gaten te gaan vertonen. De twee concerns hebben steeds gezegd niet verantwoordelijk te zijn. Ondeugdelijke installatie zou de oorzaak zijn.

Shell verzet zich tegen de beslissing van de rechter in Alabama, die bepaalde dat er voldoende aanleiding is om de rechtszaak doorgang te laten vinden. Het concern zegt alleen de grondstoffen te hebben geleverd en niet verantwoordelijk te zijn voor de produktie en de installatie ervan. In de jaren zeventig en tachtig werden de buizen geinstalleerd als goedkoop alternatief voor metalen leidingen in zeker zes miljoen woningen.

Reageer op dit artikel