nieuws

Dodelijk ongeval door kantelende kraan

bouwbreed

Een omvallende telekraan heeft gisteren op een bouwplaats in Heerhugowaard een 23-jarige bouwvakker uit Langedijk gedood en een zeer ernstig verwond. Vijf anderen kwamen met lichte verwondingen en vooral veel schrik vrij. De kraan vermorzelde in zijn val een bouwkeet waarin acht schaftende bouwvakkers verbleven.

De kraan, eigendom van een loonbedrijf, was ingehuurd door Wilma Bouwbedrijf. Wilma is daar bezig met de bouw van 320 woningen. De kraan verplaatste op dat moment steigerdelen van het ene deel van de bouwplaats naar de andere. “Om onverklaarbare wijze is de kraan van het pad gegleden en gekanteld”, aldus Haver van Bouwbedrijf Wilma, vestiging Amsterdam.

Bij het kantelen stortte de giek van de kraan, die ongeveer een meter of tien was uitgeschoven, op een bouwkeet van het Alkmaarse bouwbedrijf Tauber. De giek verpletterde de schaftkeet en beschadigde een tweede. Naast de op slag gedode werknemer Tauber raakte een vijftigjarige bouwvakker uit Noord-Scharwoude levensgevaarlijk aan het hoofd gewond. Hij is behandeld door een trauma-arts van het helikopterteam van ANWB en de Vrije Universiteit. Daarna is hij in zorgwekkende toestand opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Zijn toestand was gisterenmiddag nog kritiek. Drie collega’s zijn overgebracht naar het Medisch Centrum Alkmaar.

Twee van hen konden na korte tijd naar huis, een 32-jarige inwoner van Oudkarspel moest worden opgenomen. De overige drie personeelsleden raakten licht gewond en konden ter plaatse worden behandeld.

Uit onderzoek en foto’s van het ongeval blijkt dat de mobiele kraan een last tilde, maar dat de stempels aan weerszijden van het voertuig in strijd met uitdrukkelijke voorschriften niet waren uitgedraaid. Die steunpunten voorkomen bij correct gebruik dat een bouwkraan bij het heffen van een last topzwaar wordt en kantelt. Haver wenste niet in te willen gaan op de mogelijke schuldvraag: “Dat moet allemaal nog worden uitgezocht. Daar zijn andere voor om uit te zoeken.”

Chaos en paniek

Politie en Arbeidsinspectie stellen een onderzoek in. Bouwbedrijf Tauber was gisteren voor een reactie nauwelijks aanspreekbaar. “Er heerst hier een enorme chaos en paniek. We weten het niet”, aldus een medewerkster van Tauber. De plaats waar het ongeluk gebeurde is de in aanbouw zijnde wijk Oostertocht. Naast Wilma en Tauber bouwt daar onder andere ook Nijkerk aan de realisering van om en nabij de duizend woningen. Een zwaar gewonde werknemer van Tauber wordt snel van de plaats des onheils afgevoerd.

Reageer op dit artikel