nieuws

Zaanstad decor straat- maker-aan-zee-show

bouwbreed

De Straatmaker-aan-zee-show, die ieder jaar op een andere locatie wordt gehouden, zal dit keer op 16 en 17 juni plaatsvinden in Zaanstad. Voor het eerst werd gekozen voor een relatief waterloze’ locatie. ”Maar het water is door het scheepvaartverleden van de Zaanstreek volop aanwezig”, aldus de organisatie.

Op vrijdagmorgen 16 juni zal burgemeester Bruijnsma-Kleijwegt de officiele opening verrichten van het evenement. Vanaf dat moment zal een aantal jonge straatmakers, die in de laatste fase van de vakopleiding zitten, het plein voor de het gemeentehuis van Zaanstad onder handen nemen. De bedoeling is dat ze in twee dagen een speciaal ontwerp in straatwerk uitvoeren, met behulp van verschillende soorten en kleuren betonstraatstenen.

Een jury beoordeelt het werk op tempo, teamwork en technisch correcte uitvoering. De deelnemers werken koppelsgewijs. Het koppel dat het hoogste scoort zal op zaterdagmiddag de Fabes-wisseltrofee in ontvangst nemen uit handen van staatssecretaris Tommel. Daarnaast zijn er persoonlijke trofeeen voor de als tweede en derde geeindigde koppels.

Gedurende de wedstrijd wordt er een informatiemarkt voor het vakpubliek gehouden. Zowel in de foyer van het gemeentehuis als op het wedstrijdterrein geven bedrijven en organisaties uit de bestratingswereld acte de presence. Er wordt voorgelicht over opleidingen, arbeidsomstandigheden, fabricage en kwaliteit van betonnen bestratingsprodukten en de verwerking ervan. Buiten zijn er demonstraties van (arbeidsontlastende) apparatuur voor de straatmakerij.

Gedurende beide evenementsdagen is er traditiegetrouw een uitgebreid festiviteitenprogramma voor de inwoners en toeristen van Zaanstad. Optredens van fanfarekorpsen en draaiorgels, een stoomwalsenshow, een groots vuurwerk en activiteiten voor kinderen zoals een ballonnenwedstrijd en een springkussen staan op het programma.

Reageer op dit artikel