nieuws

Wandgas-combiketel heeft hoog rendement

bouwbreed

Burnham heeft een nieuwe wandgasketel de Rodiac Profit HR Runner combiketel op de markt gebracht met een rendement van 97,4% op bovenwaarde. De in Engeland geproduceerde ketel heeft een lage NOx- (stikstofoxyden) en CO- (koolmonoxyde)emissie en is derhalve in het bezit van het Gaskeur HR en SV (Schonere Verbranding).

De ketel is voorzien van moderne snufjes. De energieverslindende waakvlam is vervangen door een elektronische gloeiplug met ionisatiebeveiliging, die zorgt voor een vlotte probleemloze start van de brander. De Rodiac Profit HR Runner kent twee boilers, namelijk van 20 liter voor traditioneel warmwatergebruik en een 50 liter boiler voor situaties, waarin meer vraag is naar warm tapwater, bijvoorbeeld voor het vullen van een bad. Doordat van dezelfde montageframes gebruik wordt gemaakt voor het ophangen van het systeem zijn deze boilers gemakkelijk uit te wisselen. De combi van de leverancier Burnham Europe B V te Nijkerk, is door de twee montageframes eenvoudig door een persoon te installeren. Het frame bestaat uit een deel voor de ketel en een voor de boiler, die zelf afzonderlijk worden geleverd en door de installateur zijn op te hangen.

De ketel en de boiler zijn met elkaar te verbinden met flexibele aansluitslangen. Het kalkfilter voor de boiler onderaan, is gemakkelijk te vervangen. Bij een gelijktijdige warmtevraag voor de cv en warm tapwater geeft een elektrisch bediende driewegklep voorrang aan het tapwatercircuit. De ketel werkt, zowel bij warmte- als warmwatervraag moduleren van 9,6 kW tot 24.2 kW.

De rookgasafvoerruimte is van spuitgietaluminium. De brander en rookkast zijn door middel van slechts twee schroeven los te draaien van elkaar te scheiden voor onderhoud.

Metaalvezelbrander

De brander is een zogenaamde metaalvezelbrander. Een door een microprocessor gestuurde ventilator, die onder de brander is aangebracht zorgt voor een optimale lucht-gasmengselverhouding, waardoor in samenwerking met de speciaal geconstrueerde brander de NOx- en Co-uitstoot laag blijft. De NOx-emissie bedraagt namelijk 18 en de CO-uitstoot 27 ppm. De CO2 afgifte wordt door het hoge rendement beperkt tot 8,5%. De warmtewisselaar die zich boven de brander bevindt bestaat uit een gegoten aluminiumblok uit een stuk, waardoor er geen kans bestaat op lekkages van rookgassen naar te verwarmen ruimten.

De ketel is voorts voorzien van een bedieningspaneel met aparte aan-uitschakelaars voor zowel cv als warm tapwater. Een display geeft informatie over storingen aan de installateur en diagnostische gegevens, de status van de ketel en dergelijke.

Reageer op dit artikel