nieuws

Schoorsteen Woudagemaal wordt grondig gerenoveerd

bouwbreed

De schoorsteen van het ir. D.F. Woudagemaal in Friesland wordt grondig gerenoveerd. Dat is nodig, omdat het metsel- en voegwerk aan de binnenzijde is aangetast. Het Woudagemaal werkt op stoom, die wordt opgewekt met stookolie.

Daaruit komt zwavel vrij. Door een chemische reactie met vocht ontstaat zwavelzuur, wat schadelijk is voor het metsel- en voegwerk. Daarom heeft de 75 jaar oude schoorsteen een opknapbeurt nodig.

Eerst wordt de schoorsteen aan de binnenzijde afgespoten en gereinigd. Daarna wordt de 20 meter hoge schutwand in het interieur van de schoorsteen afgebroken (zie foto). Het voegwerk achter en boven de schutwand wordt uitgehakt tot 5 e 7 cm diep. Vervolgens wordt het metselwerk geneutraliseerd met natrium bicarbonaat en opnieuw gevoegd met zuur- en hittebestendig aluminiumcement en zilverzand. Tenslotte krijgt de schoorsteen een nieuwe schutwand.

De renovatie van de 60 meter hoge schoorsteen wordt uitgevoerd door Schoorsteen- en Ovenbouwbedrijf Harm Meijer BV te Ten Boer. De medewerkers hebben een electrische hangsteiger ter beschikking, die in de schoorsteen wordt neergelaten. Bovenop de schoorsteen is een hangsteiger geonstalleerd met een draagconstructie. De renovatie van de schoorsteen moet voor oktober gereed zijn, want dan begint het nieuwe natte’ seizoen. Het gemaal moet dan namelijk bedrijfsklaar zijn. Het is bestemd voor de afvoer van overtollig water uit de Friese boezem naar het IJsselmeer.

Reageer op dit artikel