nieuws

Schilders zien vooralsnog niets in dienstencheque

bouwbreed Premium

De schildersbranche is samen met de hoveniers- en schoonmaakbranche door het kabinet en de sociale partners uitgekozen om met de zogenoemde dienstencheques te gaan experimenteren.

In een reactie zegt FOSAG-secretaris K. Kroezen dit besluit enerzijds toe te juichen. Anderzijds ziet hij niets in dienstencheques, maar pleit hij meer voor een verhoging van de Winterschilder’-bijdrage.

Dit besluit is het gevolg van een onderzoek van het ministerie van SoZaWe, waaruit bleek dat er een grote behoefte bestaat aan mogelijkheden om klussen in en om het huis uit te besteden. Bijna een kwart miljoen huishoudens, die nu zwart diensten laten uitvoeren, wil de klusjes via dienstencheques wit betalen. De helft van de huishoudens die nu geen persoonlijke diensten inhuurt, zal dit wel doen als dit gemakkelijk kan en niet te veel kost.

Niet bekend

Maatregelen

De schilders zien echter niets in de vorm van een dienstencheque. ”Wij voelen meer voor een pakket van maatregelen”, aldus Kroezen, secretaris van de Federatie van Ondernemingen in de Schilders-, Afwerkings Glaszetbedrijf (FOSAG). De schilders hebben volgens Kroezen in de vorm van de Winterschilder een uitstekend marketingmiddel. ”Wij stellen dan ook voor dat een deel van het geld dat Melkert voor de dienstencheque beschikbaar heeft, gestopt wordt in de winterschilder. Die uitkering van f. 75 per man per dag zou dan bijvoorbeeld ke worden verdubbeld.” Om ook werklozen aan het werk te helpen, stellen de schilders een verhoging van het aantal SWEV-plaatsen (het leerlingervaringsplaatsen traject van de schilders) voor. ”We denken aan zo’n 350 plaatsen op jaarbasis”, aldus Kroezen die verder een verlaging van het uurloon-tarief een belangrijk middel in de strijd tegen de zwartwerkers en beunhazerij vindt. ”Wanneer je het uurloon naar bijvoorbeeld f. 35 per uur weet terug te brengen en je weet dat de beunhaas op f. 25 zit dan is het verschil nog maar zo klein, waardoor de consument sneller naar de gevestigde schilder stapt.”

Reageer op dit artikel