nieuws

Rundocontrol meet lengte ondergrondse leidingen

bouwbreed

Door het Duitse bedrijf Tracto Technik KG, gespecialiseerd in grondboortechnieken, is onder de naam Grundocontrol een universeel meetsysteem voor leidingen gelanceerd.

Met behulp van deze apparatuur zijn hoogte, diepte en totale lengte van geinstalleerde pijpen of pijpleidingen nauwkeurig te bepalen.

Tracto Technik zegt de meetapparatuur te hebben ontwikkeld voor hei- en grondboorbedrijven voor het bepalen van geheide buislengten of het meten van geboorde leidingen.

Vloeistof

De Grundocontrol meet geinstalleerde pijpen zowel over verticale hoogten tussen +20 en -10 meter als in horizontale lengten tot maximaal 100 meter met nauwkeurigheden van ongeveer 1 centimeter.

De meetunit bestaat uit een flexibele buis met een standaard lengte van 100 meter, die op een haspel met verrijdbaar onderstelletje is te vervoeren.

De holle buis is gevuld met een speciale vloeistof die niet kan bevriezen en is voorzien van een vocht- en luchtdichte meetkop. Daardoor zijn ook metingen onder water, voor bijvoorbeeld het bepalen van rivierdiepten of geheide buislengte en metingen in ruimten met wisselende drukken, zoals uitlaatpijpen of zuigbuizen, mogelijk.

De Grundocontrol is verbonden met een elektronische rekeneenheid die tijdens metingen nauwkeurig de lengte van de gebruikte of ingevoerde lengte bepaalt. Hoogte, diepte en afgerolde leidinglengte zijn op de LCD af te lezen.

De Grundocontrol wordt in een ondergrondse leiding geschoven en geeft op een LCD de meetwaarden van lengte en diepteligging aan.

Reageer op dit artikel