nieuws

New York wil met glas beton maken

bouwbreed Premium

De Amerikaanse deelstaat New York zoekt mogelijkheden om afvalglas in beton te verwerken. Onderzoek van de Columbia Universiteit toonde inmiddels aan dat glas een deel van de gebruikelijke toeslagstoffen kan vervangen.

In dat geval dient er wel een oplossing te komen voor de alkali-silicaat reactie tussen het glas en het beton. Omdat deze reactie ook in het reguliere beton kan ontstaan kan de uitkomst een bredere toepassing vinden.

In 1993 zamelde de staat New York zo’n 27.000 ton ongesorteerd afvalglas in en verwerkte dat in asfalt waarbij het mengsel uit 10 procent glas bestond. Naar verwacht zal de staat in 1997 het viervoudige aan glas ophalen.

Zonder verder hergebruik belandt het grootste deel daarvan op de stortplaats. New York stelt ruim f. 345.000 beschikbaar voor verder onderzoek. Particuliere instanties financieren eveneens de komende studies.

Reageer op dit artikel