nieuws

Kroon levert energie aan het openbare net

bouwbreed

De zonne-energiewoning van de zeer milieubewuste Arie Kroon te Woubrugge blijkt volledig te voldoen aan de verwachtingen. Hij levert zelfs elektriciteit aan het openbare net. Zijn gezin verbruikt minder energie dan hij heeft berekend.

Dit ondanks het feit, dat het zonne-energysysteem ongeveer 20% minder oplevert, dan de fabrikant had voorgespiegeld. Met de bouw van de woning heeft Kroon zijn ideaal verwezenlijkt. We schreven al eerder over dit po in Cobouw. Het wachten was op de meetresultaten van het nul-energiehuis. De extra kosten voor de energiebesparende installaties hebben f. 300.000 bedragen. Daarvan heeft hij wel wat terugontvangen in de vorm van subsidies, maar het leeuwedeel heeft hij uit eigen middelen moeten betalen. De zonnepanelen dienen tevens als dakpannen. Daartoe heeft R en S te Helmond, die de zonnepanelen heeft geleverd speciale frames ontwikkeld geent op methodes die in de kassenbouw gebruikelijk zijn. Zoals we al eerder schreven is een uitzonderlijk dik isolatiepakket in de woning gerealiseerd. In het driepersoons huishouden wordt door alle maatregelen zo weinig stroom gebruikt, dat het verbruik onder de 1000kWh per jaar blijft. Dat is nog geen derde van het gebruik van een doorsnee gezin.

Bijgehouden

Kroon heeft dagelijks het energieverbruik bijgehouden en kan nu meedelen, dat hij energie overhoudt. Hij stookt een stenen houtkachel. De lampen zijn energiezuinig spaarlampen op een na. Hij gaat in zijn besparingsdrift wel ver. Zo kent zijn huishouden geen afwasmachine en wasdroger. Verder zet hij de standby knoppen van de televisie, computer en dergelijke altijd uit bij geen gebruik, wat volgens hem toch altijd nog ongeveer 12% van het stroomverbruik uitmaakt. Zoals we reeds schreven heeft hij gescheiden watersystemen toegepast. Hij gebruikt regenwater voor de toiletspoeling en keukengebruik, waarvoor geen tapwater nodig is. Daardoor is het gebruik van leidingwater voor hem en zijn gezin nog maar een kwart van het gangbare verbruik.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels