nieuws

Het roestige karakter van Route 66

bouwbreed

Officieel bestaat de Route 66 niet meer. Toch is deze eerste verharde weg die van oost met west Amerika verbond nog razend populair. De Route 66 is vereeuwigd op borrelglazen, t-shirts, buttons en placemets. En er is nu een tentoonstelling aan gewijd in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.

“De route 66 volgt het landschap in al haar facetten, vervolgt kronkelend en golvend haar weg in tegenstelling tot de huidige Interstate highway die overal dwars doorheen raast. De charme van de legendarische Route 66 is dat je Amerika ervaart en dan vooral de vergane glorie van het Amerika van de jaren vijftig. Het roestige karakter en de vergane glorie van het ‘echte Amerika’ kun je proeven”, vertelt Hans Stuijfbergen, directeur van het museum. Hij is al zeven keer op ‘ontdekkingsreis’ geweest langs verschillende gedeelten van de historische route en schat dat hij de route totaal 2,5 keer compleet heeft gereden.

“Wie de Route 66 van begin tot eind afrijdt, krijgt een prachtig beeld van Amerika; de weg voert door acht staten, drie tijdzones en door de meest uiteenlopende landschappen. Van het grootstedelijke Chicago, door het boerenland van Illinois, de heuvels van Missouri en oostelijk Oklahoma, over de prairies van westelijk Oklahoma, de Texas panhandle en New Mexico, langs de canyons en door de deserts van Arizona, door de bergen en de Mojave Desert van het zonovergoten California om te eindigen aan het strand van de Pacific, tegenover de pier van Santa Monica.

De weg is in 1926 aangelegd. De ruim 2400 mijl van Chicago naar Los Angelos ligt er nog voor het grootste deel, maar de weg is opgenomen in provinciale wegen en niet meer in een keer te rijden. De weg is nu ook niet meer als Route 66 te herkennen.

De expositie in Hoorn bestaat vooral uit foto’s. Zij schetsen een beeld van de trek van de ‘Okies’ naar Californie in de jaren dertig. Gammele T-fords met pech onderweg en bijna bezwijkend onder het gewicht van het hele hebben en houden van de in Oklahoma aan lager wal geraakte boeren die hun geluk gingen beproeven aan de westkust. Maar er wordt bijvoorbeeld ook ook aandacht besteed aan de mobilisatie van militairen en hun materieel voor de oorlog tegen Japan en de opkomst van het naoorlogs massatoerisme per auto.

De weg heeft als bijnaam The Mother road. Deze bijnaam heeft zij te danken aan een het boek ‘Druiven der Gramschap’ van John Steinbeck, die de trek van de ‘Okies’ beschrijft.

De Route 66 is vooral bekend door de muziek. Er bestaan inmiddels ongeveer honderd verschillende uitvoeringen. Wie op de tentoonstelling rondloopt kan diverse uitvoeringen horen waaronder een Japanse.

De expositie ‘Route 66 – The Mother Road’ is nog tot en met 2 juli te zien aan de Bierkade 4 te Hoorn. Het Museum van de twintigste eeuw is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Reageer op dit artikel