nieuws

EC: Spoed achter dijkverhoging

bouwbreed

De regering mag via de Deltawet Grote Rivieren, ook wel de noodwet genoemd, doorgaan met de dijkverhoging. De Europese Commissie in Brussel heeft hiervoor toestemming gegeven. Dat is bij de Raad van State bekend gemaakt.

De afdeling bestuursrechtspraak bij de Raad van State behandelde deze week de hele dag de bezwaren die zijn ingediend tegen de nieuwe wet. De provincie Gelderland en het polderdistrict Tieler- en Culemborgse Waarden gebruiken de noodwet om snel hogere Waaldijken te realiseren.

Tegen vier dijkverzwaringen zijn bezwaren ingediend. Het gaat om de verhogingen van de dijken bij Ophemert, Tiel-Zennewijnen, Varik-Heesselt en Heesselt-Opijnen. Vooral bewoners die hun huis kwijtraken hebben bezwaren ingediend.

Het polderdistrict stelt echter dat de uitkoopbedragen aan de ruime kant zijn en dat mensen die gedwongen weg moeten voorrang krijgen om elders in het gebied een nieuw huis te bouwen.

Per brief heeft de Europese Commissie nu bepaald dat de milieu-effectrapportage via de noodwet niet hoeft te worden toegepast. Ook is het toegestaan een snelle aanbesteding te doen, waardoor het werk in de praktijk bij Nederlandse aannemers terechtkomt.

Reageer op dit artikel