nieuws

Deelstaat Brandenburg gaat op zoek naar efficiente bouwmethoden

bouwbreed

“De bouwprijzen in de deelstaat Brandenburg moeten lager.” Dat heeft bouwminister Hartmut Meyer (SPD) zich tot politiek doel gemaakt.

Van de vorig jaar 13.835 gereedgekomen woningen werden er 10.362 gesubsidieerd voor totaal 1,526 miljoen DM.

De bouw van een woning in de gesubsidieerde sector kost gemiddeld 2400 DM per m2 (zonder grond). Meyer wil dit jaar de bouwkosten drukken naar 2200 DM per m2. Om dit te bereiken moeten geavanceerde bouwmethoden worden toegepast die kostenverlagend uitwerken.

Vooral rondom Berlijn en in de grote steden stijgen echter ook de grondprijzen. Meyer pleitte voor een fundamenteel andere aanpak. “De grondpolitiek in Duitsland is fout. Grond is bezit van de gemeenschap, moet zo mogelijk onder de marktwaarde aan bouwers worden verkocht.”

Met 5,5 nieuwbouwwoningen per 1000 inwoners neemt van alle nieuwe Bundeslander Brandenburg de eerste plaats in. In 1995 wil Meyer zijn doelstelling van 15.000 nieuwbouwwoningen nog overtreffen. Momenteel zijn er 17.500 woningen in uitvoering en liggen er voor 13.500 woningen bouwvergunningen gereed. De helft van de in 1995 te realiseren woningen worden in de sociale huursector gebouwd. De kale huurprijzen liggen, afhankelijk van de situering, tussen de 6,50 en 7,50 DM per m2. Ook het moderniserings- en instandhoudingsprogramma mag er zijn. Het aantal gerenoveerde huurwoningen verdubbelde zich van 11.471 in 1993 tot 23.965 in het afgelopen jaar.

Om de doorstroming te bevorderen krijgt de bewoner die een sociale huurwoning achterlaat bij aankoop van een eigendomswoning een premie van 30.000 DM. In 1994 ontvingen 673 huurders deze subsidie.

Reageer op dit artikel