nieuws

Breda wil centrum nu echt aanpakken

bouwbreed Premium

De gemeente Breda wil het centrum van de stad rond het nieuwe Chasse-theater ingrijpend renoveren. Theaterproducent Joop van den Ende doet in het totale plan mee door de grote zaal van het Chasse-theater te huren voor langlopende bespelingen tijdens de zomermaanden.

Burgemeester en wethouders hebben een concept-overeenkomst getekend met een combinatie van ondernemers voor de bouw van een tien etages tellend hotel met 144 kamers. Ze willen het Congres- en Tentoonstellingscentrum Het Turfschip naar de voormalige Kloosterkazerne verplaatsen, waarin zich ook een kantoren- en bedrijvencentrum, twee restaurants en twintig luxueuze suites bevinden.

De groep oorspronkelijke initiatiefnemers, bestaande uit de Xelat-groep, Ruijters Vastgoed en Joop Van den Ende Produkties, is uitgebreid met het Van der Valk-concern, eigenaar van Het Turfschip. In feite hebben de twee aanvankelijke concurrenten hun ideeen en plannen samengevoegd.

Dit najaar moet duidelijk worden, of het plan financieel haalbaar is. De bouwkosten van het hotel, met verbouwing van de kazerne, zijn geraamd op f. 60 miljoen. Daarbij is een overkapping inbegrepen van drie bijgebouwen op het kazerneterrein, waardoor een gigantische evenementenruimte ontstaat.

Joop van den Ende wil risicodragend meedoen met de zomerbespeling van de grote zaal in het Chasse-theater voor langlopende, succesvolle produkties. Aanvankelijk hoopten B en W de grote zaal gedurende een aantal jaren permanent aan Van den Ende te verhuren om de exploitatiedruk te verlagen. De directie van het Chasse-theater blijft nu verantwoordelijk voor de programmering in alle drie zalen. De afgelopen jaren heeft de komst van het Chasse-theater in Breda voor veel politieke onrust gezorgd. Drie opeenvolgende wethouders van cultuur moesten aftreden en uiteindelijk stapte vorig jaar het hele college van B en W op.

Reageer op dit artikel