nieuws

Bouwbeurs Leipzig voor Europese bouwers

bouwbreed

Dit jaar verwacht de Leipziger Baufach Messe meer dan 1700 exposanten uit 30 verschillende landen. Deze inmiddels vijf maal gehouden internationale bouwbeurs, vindt dit jaar plaats van 25 tot 29 oktober 1995 en zal worden geopend door de Duitse minister van bouw Klaus Topfer.

Vijf maanden voor de opening van de beurs ligt het aantal aanmeldingen al beduidend hoger dan in 1993. Tot eind vorige maand bedroeg het aantal ingeschreven exposanten 1404. Volgens de beursorganisatie zou dit al 240 meer zijn dan in mei 1993. Voorlopige boekingen staan nog geregistreerd van nog eens ruim 130 bedrijven en 18 gemeenschappelijke inschrijvingen vanuit het buitenland.

In totaal is momenteel 133.000 m2 tentoonstellingsoppervlakte gereserveerd en daarmee zijn praktisch alle 16 beurshallen volgeboekt.

Vanwege het grote aantal aanmeldingen kan de beurs niet optimaal tegemoet komen aan de wens naar grotere standoppervlakten. Om alle aanmelders tevreden te ke stellen zullen bedrijven met minder standoppervlakte genoegen moeten nemen. Voor sommige produktgroepen bestaan er reeds weken wachtlijsten. Het aanbod materieel is ook voor deze beurs opvallend groot en dat terwijl vorig jaar nog de Baumaschinenmesse werd gehouden en onlangs in april de grote internationale machinebeurs Bauma 95.

Bouwvolume

De Leipziger Messe schrijft deze belangstelling vanuit binnen- en buitenland toe aan de grote bouwactiviteiten in de nieuwe Duitse deelstaten en het toenemende verschil in de Westduitse en Oostduitse bouwconjunctuur. Terwijl volgens het verbond van de Duitse bouwindustrie het bouwvolume in het westen in de eerste twee maanden van dit jaar met ca. 4,6 procent terugliep, namen de bouwopdrachten in het oosten met ca. 15,4 procent toe.

In het bijzonder bewegen de bouwactiviteiten in de woningbouw zich op een hoog niveau. Dit jaar zullen rond de 90.000 woningen worden opgeleverd. Dat is ongeveer 50% meer dan in 1994. Uit berekeningen kon worden vastgesteld dat de bouwinvesteringen per inwoner tussen Oostzee en het Ertsgebergte momenteel hoger liggen dan in de westelijke deelstaten.

Sector

De Leipziger Messe GmbH tracht nog meer dan voorgaande jaren het brede aanbod van produkten voor de bezoeker zoveel mogelijk naar sector in te delen. Zo worden in hal 2 voor de eerste maal alle exposanten van bakstenen en tegels ondergebracht en zijn de leveranciers van prefabelementen in hal 5 te vinden. Een gebundelde presentatie vormen ook de bekistingfabrikanten en de leveranciers van produkten voor de afbouw. De beursbezoeker behoeft op deze wijze slechts korte trajecten af te leggen en bespaart dus veel tijd.

Het internationale karakter van de bouwbeurs zal ook dit jaar weer verder worden versterkt. Niet in de laatste plaats is dit te danken aan het belangrijk groter aantal buitenlandse deelnemers dat naar wordt verwacht ruim 300 zal bedragen. Landen die traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn, zijn Frankrijk, Italie, Oostenrijk en Polen. Collectieve inzendingen staan weer geboekt door Nederland, Denemarken, Rusland en de Tjechische Republiek.

Voor de eerste keer zijn er bedrijven uit Ierland, Liechtenstein, Luxemburg, Portugal en Wit Rusland te vinden, terwijl China en Canada met in 1993 elk een deelnemer zich hebben aangemeld met grotere gemeenschappelijke inzendingen.

Congressen

Binnen het kader van de beurs wordt ook dit jaar weer een congresprogramma opgesteld dat een scala van symposia, colloquia, workshops, bedrijven presentaties, technische lezingen en voordrachten zal omvatten. Centraal staan de eerste Duitse geveldag, georganiseerd door het verbond van de Duitse bouwindustrie en de vakorganisatie van bouwstoffen en bouwdelen voor voorgehangen, geventileerde gevelbekledingen en een tweedaagse bijeenkomst op het gebied van renovatie en waarvan de organisatie in handen ligt bij de Bundesarbeitskreias Albauerneuerung e.V. en de Leipziger Messe.

In samenwerking met de Europese Unie en de het Europese Bauverband (FEIC) wordt door de beursorganisatie een centraal Europees forum voor de bouwnijverheid voorbereid, waarvoor bouwondernemers uit geheel Europa zullen worden uitgenodigd.

Reageer op dit artikel