nieuws

Prijsvraag voor vernieuwing Emmen-centrum

bouwbreed

De gemeente Emmen heeft de vernieuwing van een deel van het centrum ingebracht bij Europan 4. De bedoeling is dat een of meer jonge buitenlandse architecten een stedebouwkundig plan maken en daar een architectonische uitwerking voor geven. Dit gebeurt in de vorm van een prijsvraag, waarbij de ontwerpen door een deskundige jury worden beoordeeld en eventueel bekroond. Het gekozen ontwerp wordt zo mogelijk gevolgd door een bouwopdracht.

Europan is een samenwerkingsverband van achttien Europese landen dat de uitwisseling van ideeen en ervaringen op het gebied van de architectuur en woningbouw in Europa bevordert. Daartoe worden ideeen-prijsvragen uitgeschreven. Deelnemen ke Europese architecten die jonger dan veertig jaar zijn. Hun ontwerp moet betrekking hebben op een gebied in een ander land dat waarin zij wonen. De nadruk moet vooral op woningbouw liggen.

Aan de vierde Europese prijsvraag nemen in ons land vijf Nederlandse gemeenten deel. Naast Emmen zijn dit Almelo, Amsterdam-Osdorp, Den Haag en Utrecht.

De Drentse gemeente (97.000 inwoners) heeft een stuk centrum ten zuiden van het winkelcomplex De Weiert ingebracht. De hier staande, in onbruik geraakte schoolgebouwen moeten, zo is de bedoeling, in 1997 plaatsmaken voor een complex dat qua functies meer aansluit bij het centrum van de stad.

Voor de winnende ontwerpen zijn prijzen beschikbaar van elk tienduizend ecu (rond f. 20.000). Ook zijn eervolle vermeldingen van elk 4000 ecu beschikbaar. In juni volgend jaar zal een Europese jury de winnende ontwerpen bekend maken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels