nieuws

Partek brengt verlies weer verder terug

bouwbreed

Het Finse concern Partek reduceert het verlies stapje voor stapje. Het negatieve resultaat in 1994 is nog slechts FIM 193,9 miljoen. Een jaar eerder toonde het concern nog een negatief resultaat van FIM 392,5 miljoen. Het bedrijf bleef in de rode cijfers, omdat voor miljoenen aan reorganisatievoorzieningen werden getroffen. De omzet in 1994 was FIM 6,166 miljard (FIM 6,609 miljard). De groep gaat er vanuit dat de resultaten voor dit jaar weer verder zullen verbeteren, maar de eerste vier maanden omschrijft de onderneming als zwak.

Partek is in Nederland actief via de divisies ‘Cargotec’ en ‘Building Products’. Hiab en Leebur behoren tot de eerste groep, terwijl Schokbeton, Spanbeton en VBI tot de laatste divisie behoren. In het jaarverslag gaat de Finse onderneming summier in op de activiteiten van VBI. De producent van betonnen vloersystemen had een uitzonderlijk goed jaar. De Partek-dochter verkocht namelijk 4,8 miljoen vierkante meter (holle) vloersystemen. Spanbeton en Schokbeton waren betrokken bij grote bouwpoen, zoals het distributiecentrum van Schuitema en Ikea in Utrecht.

De Nederlandse dochters van Partek zullen dit jaar volop profiteren van de investeringen in de infrastructuur, woning- en utiliteitsbouw. Verbin, de Duitse verkoopdochter van VBI, verwacht veel resultaat van de samenwerking met Partek Brespa, een andere Duitse zuster. Beide bedrijven hebben geconstateerd dat Duitse architecten en constructeurs nog te weinig met de holle vloersystemen werken.

Reageer op dit artikel