nieuws

Bobcat opent met de 873 nieuwe schrankladerklasse

bouwbreed

Kort na de introductie van de schranklader 763 verraste Bobcat de Bauma-bezoekers met nog een geheel nieuwe machine: de Bobcat 873. Een machine die de hefvermogens en kiplasten bereikt van wielladers die een hoger bedrijfsgewicht op de schaal ke brengen en dientengevolge een nieuwe schrankladerklasse heeft geopend.

Deze uitbreidingen van het Bobcat leveringsprogramma hebben ongetwijfeld te maken met het feit dat het bij producent Melroe Company ‘draait’ als nooit te voren. 1994 was voor dit Amerikaanse bedrijf zelfs een recordjaar door een wereldwijde omzetvergroting van 30%, daarmee omzet op een totaal van $605 miljoen brengend. Hiervan werd ruim een kwart in Europa gerealiseerd.

Op het gebied van de schrankladers claimt Bobcat een marktaandeel van meer dan 50% terwijl bij de mini- en midigraafmachines het marktaandeel in 1994 verhoogd kon worden tot 13%.

Uitbreidingen

Op grond van deze cijfers heeft Bobcat vorig jaar een begin gemaakt met de uitbreiding van zijn produktie-eenheden. In Gwinner (North Dakota) moet in het komende najaar de bouw opgeleverd worden waardoor het totale produktie-oppervlak van 39.000 m2 tot 54.000 m2 vergroot is geworden.

De afdelingen onderzoek en ontwikkeling krijgen een nog forsere groei te zien. Het plan is om jaarlijks $12 miljoen in deze activiteiten te steken. Als gevolg hiervan zal van het totaal aantal medewerkers dat momenteel 1660 bedraagt ruim 100 medewerkers zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling.

Hoge boorden

Het bedrijfsgewicht van de nieuwe Bobcat 873 bedraagt 3,2 ton. De verrijdbare nuttige last bedraagt volgens fabrieksopgave 1043 kg, terwijl de 873 tot een kiplast komt van 2090 kg.

Met zijn maximale hefhoogte van 3.158 mm en maximale bereik ( met horizontale laadbak) van 1.032 mm is deze Bobcat in staat om zelfs vrachtwagens met hoge boorden te laden.

Als krachtbron heeft men voor deze Bobcat gekozen voor de viercilinder, oliegekoelde Deutz dieselmotor met turbo-lading. Deze motor geeft een vermogen van 54,8 kW (73,5 pk). Bij deze moderne motor behoeft men slechts om de 500 draaiuren de olie te verversen.

De rijsnelheid van de Bobcat 873 bedraagt 13,5 km/uur. Op de nieuwe machine kan het bijna gehele, zeer uitgebreide, programma aanbouwapparatuur van Bobcat worden gekoppeld.

Elektronica

Standaard is de 873 uitgerust met het nieuwe veiligheidssysteem BICS. Dit Bobcat Interlock Control System werkt met behulp van elektronische sensor- en stuurtechnieken. Met dit systeem worden de hef- en kipfunkties van de machine uitgeschakeld indien zich er een gevaarlijke situatie voordoet. Zo regelt dit systeem dat de werkfunkties pas ingeschakeld worden indien de machinist op zijn stoel heeft plaatsgenomen en de veiligheidsbeugel omlaag geklapt heeft.

Uiteraard vindt men in de 873 ook het beproefde controle-systeem BOSS terug. Dit systeem signaleert en controleert vrijwel elke functie van de schranklader zodat machineschade vrijwel wordt uitgesloten.

Reageer op dit artikel