nieuws

Tussen druif en glas gebeurt meer dan u denkt De wijnbouw en het milieu

bouwbreed

Ook in de wijnwereld is ‘het milieu’ een sleutelwoord geworden. Waren vroeger ‘slechts’ de druifsoort, de grond en de wijnmaker van belang, tegenwoordig wordt men bovendien, vaak zonder vragen, geinformeerd over eventueel gebruik van kunstmest en bespuiting met wat voor middelen, of het glas van de fles kan worden hergebruikt, of er bij de vervaardiging van de capsule geen lood, tin of pvc te pas is gekomen.

De verpakking zelf van de wijn, meestal glas, staat op het moment niet onder vuur. Vervaardiging van glas kost weliswaar een hoop energie, maar het materiaal heeft bewezen chemisch inert te zijn – de smaak van de inhoud niet beinvloedend – en zich lenend tot een oneindig aantal malen hergebruik. Het systeem dat de praktijk daarbij helpt, heeft bovendien in Nederland een hoge mate van verfijning bereikt. De kurk, immers ‘puur natuur’, staat evenmin ter discussie, maar als iemand ontdekt dat ’s werelds voorraad aan kurkeikbomen eindig is, komt dat wel.

Klinkt wat ironisch? Misschien wel, maar wie wat langer meeloopt – ik dus – heeft daar enige reden voor. Deze keer gaat het over de afsluiting van wijnflessen en wat nieuwere inzichten aan de heilige traditie ke veranderen. The Robert Mondavi Winery in Californie, een van ’s werelds toonaangevende wijnprodukten, heeft voor zijn Napa Valley wijnen een nieuwe capsule-vrije fles ontwikkeld. De kurk in de karaf-achtig gevormde mond van de fles wordt afgesloten met natuurlijke bijenwas en een ‘zegel’ van recycled papier.

Men zal ke opmerken dat er al langer capsule-vrije flessen in de handel waren, meestal van het soort f. 3,95 voor een liter, maar die zagen er heel wat minder aantrekkelijk uit. Misschien is het Robert Mondavi’s verdienste om de volstrekte overbodigheid van de capsule op een wellevende, niemand kwetsende wijze aan de vineuze kaak te hebben gesteld. Belangrijker nog is dat deze ontwikkeling niet op zichzelf staat, maar een uitvloeisel is van een twintig jaar geleden begonnen ondernemingspolitiek, waarbij het dragen van verantwoordelijkheid op milieugebied het motto is.

Op meer dan 1000 ha van Mondavi’s wijngaarden wordt natuurlijke landbouw toegepast, waarbij men strengere normen hanteert dan de toch al niet misse wettelijke. Zo worden chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk vervangen door omploegen van akkers, het verwijderen van aangetaste bladeren. Voor bodemverrijking wordt droesemcompost gebruikt. Er worden bomen aangeplant, waarop de natuurlijke bestrijders van de druif vijandig gezinde insekten het goed doen. Geluidshinder wordt vooral in het broedseizoen voorkomen (of voor druifbeluste spreeuwen een uitzondering wordt gemaakt, vermeldt het verhaal niet). Voor etiketten en verpakking wordt 100 procent recycled papier gebruikt, de zeep is biologisch afbreekbaar, de inkt wordt gemaakt van soya. Tussen druif en glas gebeurt er meer dan u denkt.

Reageer op dit artikel