nieuws

Stieren gebaat bij bedekking betonnen vloeren met rubber

bouwbreed

Stieren die worden gehouden op betonnen roostervloeren zijn gebaat bij een vloerbedekking van rubber. Dat is de conclusie van een onderzoek naar gedrag, produktie en gezondheid van vleesstieren op betonnen en met rubber beklede betonnen roostervloeren. Het onderzoek werd gehouden door het Instituut voor Milieu- en Agritechniek van de Dienst Landbouwkundig Onderzoek (IMAG-DLO) te Wageningen.

Op kale vloeren van beton glijden de stieren vaak uit. Zij vertonen daardoor vier maal zoveel beengebreken als stieren op rubber. Betonnen roostervloeren zonder bedekking zijn dan ook minder geschikt voor de rundveehouderij.

De vloerbedekking komt niet alleen het welzijn van de dieren ten goede. Het blijkt ook dat de dieren meer vlees en minder vet produceren. De stieren glijden minder vaak uit dan op de kale roostervloer en voelen zich daardoor vrijer in hun bewegingen. Doordat ze actiever zijn hebben ze wel 3,9% meer voedsel nodig voor dezelfde groei. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de klauwen van stieren op rubber vloerbedekking voldoende slijten. Er waren geen problemen met vergroeiingen van de klauwen. Volgens de onderzoekers zijn de kosten van een rubber vloerbedekking ca. f. 140 per m2. De bedekking past echter niet op elk type roostervloer. In de meeste gevallen is het noodzakelijk ook de betonnen roosters te vervangen.

Reageer op dit artikel